Skriftlig spørsmål fra Kari Kjønaas Kjos (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2651 (2020-2021)
Innlevert: 29.06.2021
Sendt: 30.06.2021
Besvart: 08.07.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Kari Kjønaas Kjos (FrP)

Spørsmål

Kari Kjønaas Kjos (FrP): Hvor mange ledige jordmorhjemler er det i helseforetakene?

Begrunnelse

Norges geografi med store avstander og manglende infrastruktur tilsier en desentralisert spesialisthelsetjeneste. Flere steder i landet ser vi mangel på jordmødre. For Fremskrittspartiet er det viktig at man sikrer trygghet for gravide og deres familier gjennom å ha et godt fødetilbud for alle, uansett hvor i landet man bor.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg legger til grunn at spørsmålet søker å få klarhet i hvor mange ledige jordmorstillinger det er i helseforetakene, siden hjemmelsbegrepet for denne type stillinger er avviklet.
La meg innledningsvis påpeke at det både er og vil være et kontinuerlig behov for jordmødre i spesialisthelsetjenesten. Flere steder vil det nærmest løpende kunne være kunngjort stillinger for jordmødre, blant annet med bakgrunn i permisjoner, oppsigelse og/eller annen naturlig turnover.
I anledning spørsmålet fra representanten Kjønaas Kjos er det tatt kontakt med de regionale helseforetakene, som igjen har innhentet opplysninger fra helseforetakene om antall utlyste jordmorstillinger. Disse opplysningene er oppsummert under for å kunne gi et visst bilde av nå-situasjonen. Som det fremgår nedenfor så er status varierende både mellom helseregionene og mellom helseforetakene, og det må tas et forbehold om at dette oversiktsbildet er dynamisk. Det vil til enhver tid pågå en rekke tilsettingsprosesser i helseforetakene på ulike steder i landet.
I Helse Nord er det per i dag vel to ledige faste stillinger ved henholdsvis Helgelandssykehuset HF og Finnmarkssykehuset HF. Ved Universitetssykehuset Nord-Norge HF er det samlet 2,5 ledige stillinger og ved Nordlandssykehuset HF er det fire ledige stillinger, lokalisert til Lofoten. Helseforetakene jobber med å rekruttere til de aktuelle stillingene, men det er utfordringer knyttet til at det er få søkere, og stillinger fylles derfor med vikariater.
I Helse Vest er det to utlyste stillinger ved Helse Førde HF, tre ved Helse Fonna HF, mens Helse Bergen ikke har spesifisert antall ledige stillinger i sin kontinuerlige utlysning av jordmorstillinger. Helse Stavanger HF har i sommer meldt om 14 ledige stillinger, og av disse antas ti å være besatt innen september.
I Helse Midt-Norge er det én ledig stilling som har vært utlyst ved St. Olavs Hospital HF.
I Helse Møre og Romsdal HF er tre stillinger utlyst, hhv. to ved sykehuset i Molde og én ved sykehuset i Kristiansund. Klinikken har jobbet med rekruttering og har tilsatt flere jordmødre, som forventes å snarlig starte i sitt arbeid. Ved Helse Nord-Trøndelag HF er én stilling utlyst i forbindelse med en oppsigelse der.
Helse Sør-Øst RHF har innhentet informasjon fra helseforetakene om antallet stillinger som var ledige per 1. juli i år. Denne viser at det ved Oslo universitetssykehus HF var 14 ledige stillinger. Ved Vestre Viken HF var det ni stillinger, ved Akershus universitetssykehus HF var det 12 stillinger, ved Sykehuset Østfold HF var det syv og ved Sykehuset Innlandet HF var det ti ledige jordmorstillinger. Ved øvrige helseforetak i regionen var det ikke ledige jordmorstillinger. Helseforetakene rapporterer i hovedsak om god tilgang på søkere ved utlysning av stillinger i regionen.
Jeg vil avslutningsvis igjen understreke at de presenterte tallene kun representerer et øyeblikksbilde, og at de absolutte tallene ikke nødvendigvis sier noe om det faktiske utfordringsbildet. Til tross for at de absolutte tallene er størst på Østlandet, så er det likevel større utfordringer knyttet til å rekruttere jordmødre inn i faste stillinger i Nord-Norge og i Møre- og Romsdal.