Skriftlig spørsmål fra Runar Sjåstad (A) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2838 (2020-2021)
Innlevert: 20.08.2021
Sendt: 20.08.2021
Besvart: 27.08.2021 av olje- og energiminister Tina Bru

Runar Sjåstad (A)

Spørsmål

Runar Sjåstad (A): I august 2017 sendte Laponia Center AB og MuskenSenter AS inn en søknad til NVE om utbygging av Lappland kraftverk i Sulitjelma i Nordland.
Kan statsråden redegjøre for hvorfor søknaden ikke er behandlet og sendt på ordinær høring jfr. regelverk?

Begrunnelse

Laponia Center AB og MuskenSenter AS sendte den 20.8.2017 inn melding om planer for Lappland kraftverk i Sulitjelma, Fauske kommune, Nordland til NVE. Kraftverket er planlagt med en installert effekt på 611 MW og en årlig produksjon på ca. 2100 GWh. Utbyggingskostnaden er estimert til ca. 5,3 mrd. kr., noe som tilsvarer en utbyggings pris på ca. 2,52 kr/kWh.
Utbygger forutsetter at NVE sender meldingen fra utbyggerne på høring til berørte kommuner og parter i Norge, for deretter å fastsette endelig utredningsprogram for konsekvensutredning i Norge.
For regionen er prosjektet et viktig ledd i etableringen av samisk, grenseoverskridende miljø- og naturvennlig vannkraft for å utvikle et fremtidsrettet og rikt lokalt nærings og samfunnsliv, og nærværende tettsteder i Sameland, Nordland og Norrlands indland.
Prosjektet er teknisk/økonomisk vel gjennomførbart, realistisk og forenlig med gjeldende norsk og svensk lovgivning. Selv mener søker at prosjektet ikke kommer inn under bestemmelsen i Industrikonsesjonsloven § 1, om “Landets vannkraftressurser tilhører og skal forvaltes til beste for allmennheten.
Utbygger mener Lappland kraftverket vil, gjennom sin betydelige produksjon av fornybar energi, være et svært viktig bidrag til å redusere klimagassutslippene i Norge og Sverige. Forutsatt at produksjonen i Lappland kraftverk erstatter, og ikke supplerer, energi fra ikke-fornybare energikilder vil utbyggingen kunne redusere klimagassutslippene tilsvarende de samlede utslippene fra ca. 1 mill. nye personbiler. Lappland kraftverk vil derfor kunne bli en betydelig bidragsyter til myndighetenes omstilling i en mer klima- og miljøvennlig retning, også benevnt det grønne skiftet.

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: Konsesjonsmyndighetene mottok i 2017 et utkast til melding med planer om utbygging av Lappland kraftverk. Behandlingen av større vannkraftverk starter med en melding med forslag til utredningsprogram etter bestemmelsene i forskrift om konsekvensutredning (KU-forskriften). Meldingen sendes på høring, før NVE fastsetter utredningsprogram. Deretter kan tiltakshaver gjennomføre at konsekvensutredninger (KU). Når KU er ferdig, kan konsesjonssøknad med KU og fagutredninger sendes NVE.
Lappland kraftverk er planlagt med utbygging både på norsk og svensk side av grensen. Planene innebærer blant annet at den om lag 59 kvadratkilometer store innsjøen Pieskejávrre i Sverige skal reguleres og overføres til kraftverket på norsk side. Planene omfatter også andre overføringer og reguleringer som berører svensk territorium.
Norske myndigheter har avklart med svenske myndigheter at vassdragsinngrepene i Sverige skal behandles av svenske myndigheter etter svensk lovverk. Inngrepene på norsk side skal behandles av norske myndigheter etter norsk lovgivning. Saksbehandlingsreglene i "Konvensjonen mellom Norge og Sverige om visse spørsmål vedrørende vassdragsretten" av 11.5.1929 vil komme til anvendelse når saken kommer til søknadsfasen.
NVE opplyser at status i arbeidet med meldingen er at direktoratet har bedt tiltakshaver gjøre enkelte oppdateringer av meldingsutkastet, samt stilt krav om at meldingen oversettes til svensk og nordsamisk. Kravet om oversetting er hjemlet i forskrift om konsekvensutredninger § 34 siste ledd. Bakgrunnen for oversettingskravet er ifølge NVE at mange av dem som kan bli berørt av inngrepene på norsk side av grensen befinner seg i Sverige, og ikke nødvendigvis forstår norsk fullt ut. Tuorpon sameby har i den forbindelse bedt om å få meldingen oversatt til svensk og nordsamisk. NVE opplyser at meldingen vil bli sendt på høring så fort den er oppdatert og oversatt.
Lappland kraftverk er et spennende prosjekt, men det er viktig å ha klart for seg at prosjektet omfatter vassdragstiltak med arealinngrep både på norsk og svensk side og er avhengig av tillatelser fra begge lands myndigheter.