Kathy Lie (SV): Regjeringen har i Hurdalsplattformen forpliktet seg til å gradvis fase ut store kommersielle aktører innenfor barnevernet og avslutte bruken av konkurranseutsetting og anbud i barnevernssektoren.
Hvordan vil statsråden sikre fortgang i dette arbeidet, og når vil statsråden legge frem en tidfestet og forpliktende plan for å avkommersialisere barnevernet?
Begrunnelse
I Klassekampen 25.10.2021 er det nok en opprørende sak om barn som blir satt ut på anbud i barnevernet. Saken eksemplifiserer et av funnene i Velferdstjenesteutvalget sin rapport. Velferdstjenesteutvalget skriver i NOU 2020:13, s. 255:
«Det er rimelig å legge til grunn at private tjenesteytere blant annet motiveres av økonomiske hensyn. Når dette faller sammen med at tjenestene som leveres er vanskelige å observere eller få innsikt i, er det en fare for at rettsikkerhetsgarantier kan vike til fordel for økonomiske hensyn. Det kan være mulig for den private tjenesteyter å foreslå tiltak eller tjenester som ikke er i samsvar med barnevernsrettslige prinsipper, vilkår i loven og/eller barnevernsfaglig kunnskapsgrunnlag for å få noe bedre inntjening. Tilsvarende er det tenkelig at det av økonomiske hensyn leveres lavere kvalitet i det tiltaket eller mindre omfang av en tjeneste enn det barnets og familiens rettskrav tilsier.»
Sosialistisk Venstreparti la våren 2021 frem forslag om en plan i Stortinget for å avkommersialisere barnevernet, som fikk støtte av Senterpartiet. Å avvikle anbud og inngå langsiktige avtaler med ideelle aktører krever større bevilgninger og en konkret plan, både for å sikre nødvendig fortgang i arbeidet, samtidig som barnets beste blir ivaretatt.