Bjørnar Moxnes (R): Vil statsråden, i tråd med Hurdalsplattformens mål om lavspenning i nord og i tråd med den daværende FOH-sjefens uttalelser i 2020, be USAs forsvarsminister avstå fra å sende amerikanske krigsskip inn i Barentshavet nær Russland og fra å sende amerikanske P8 øst for Andøya og kan statsråden gi en oversikt over alle forsvarsrelaterte bilaterale avtaler som Norge har med USA?
Begrunnelse
I Hurdalsplattformen står det at regjeringen skal «Bidra til lavspenning i våre nærområder gjennom norsk tilstedeværelse og ved å opptre tydelig, forutsigbart og beroligende.»
De siste årene har USAs militære tilstedeværelse i Norge økt kraftig, uten at spenningen i nordområdene har gått ned. Mens USA og Russland har økt sin militære aktivitet i våre nærområder, har Norge tvert imot fått mindre sikkerhet. Særlig befolkningen i nord har opplevd en rekke negative konsekvenser av den økte spenningen, både med tanke på trygghet og livsvilkår generelt.
11. juli i fjor uttalte daværende sjef for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) Rune Jakobsen til VG at Norge ikke ønsket krigsskip fra USA og Storbritannia i Barentshavet mot Kolahalvøya. Jakobsen fastslo at: «Vi skal bevare lavspenning i nord. Hvis vi opererer sammen med amerikanske styrker eller andre allierte styrker utenfor Russlands ubåtbaser på Kola, så bidrar det til høyere spenning». «Vi prøver å fortelle våre partnere at Norge er NATO i nord. Russerne er vant til at norske fly og fartøyer er til stede i Barentshavet. […] Det er lavspenning i praksis, sier han.»
FOH-sjefen sa videre at Norge ikke ønsket amerikanske P8-overvåkingsfly, men kun norske overvåkningsfly, i luftrommet øst for Andøya.
Dersom målsetningen om lavspenning i nord i Hurdalsplattformen skal nås, er det viktig at regjeringen sørger for at allierte ikke opptrer på måter som åpenbart undergraver denne målsetningen. Regjeringen har opplyst at forsvarsministeren skal møte sin amerikanske kollega i Washington 16. november. Spørsmålsstiller mener det er en god anledning til å be USA om å ikke opptre i strid med Norges sikkerhetsinteresser, slik det ble uttrykt av daværende FOH-sjef i 2020.
Som den daværende forsvarssjefens uttalelser tydelig viser, har USAs militære tilstedeværelse i og rundt Norge stor betydning for den økte spenningen i våre nærområder, og for muligheten om å nå målsetningen i Hurdalsplattformen. Det bes derfor også om en oversikt de alle de forsvarsrelaterte bilaterale avtaler som finnes mellom Norge og USA.