Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:376 (2021-2022)
Innlevert: 15.11.2021
Sendt: 16.11.2021
Besvart: 23.11.2021 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Vil statsråden ta initiativ til at behandling som sender elektriske impulser gjennom ryggmargen og stamcellebehandling blir tilgjengelig for pasienter som kan få bruk for det?

Begrunnelse

Det å miste førligheten i hele eller deler av kroppen er en stor belastning både for den enkelte og for samfunnet. Det krever spesiell tilrettelegging og hard trening. Til tross for belastningen det er å miste førlighet, tilbyr ikke Norge alle hjelpemidler til de som kan bli bedre.
TV 2 har fortalt historien til 18 år gamle Heirati som i ung alder fikk en alvorlig ryggmargsskade for to år siden, og fikk beskjed om at han hadde én prosent sjanse for at han kunne gå igjen. Gjennom hard trening og behandling i utlandet har Heirati fått til mye mer enn det legende trodde han skulle få til.
Heirati har fått behandling i Thailand, skal videre til behandling i Canada og ha et treningsopphold i USA. Dette medfører at den unge mannen betraktelig har økt sannsynligheten for at han kan gå igjen. Norge har et helsevesen i verdenstoppen, men vi er dessverre alt for trege når det kommer til nye medisiner og behandlingsmetoder. Spørsmålsstiller håper derfor at Statsråden vil ta snarlige grep og sørger for at behandlingsmetodene Heirati har fått, blir tilgjengelig for andre pasienter i hans situasjon.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Representanten Hoksrud spør om jeg vil ta initiativ til at behandling som sender elektriske impulser gjennom ryggmargen og stamcellebehandling blir tilgjengelig i Norge. Bakgrunnen for spørsmålet er innslag på TV2.
Som statsråd kan jeg verken gå inn i enkeltsaker eller velge hvilke behandlingsmetoder som skal være tilgjengelige i spesialisthelsetjenesten. Det er de regionale helseforetakenes ansvar. Hvilke behandlingsmetoder som skal tilbys i spesialisthelsetjenesten vurderes gjennom et felles system, Nye metoder.
I Hurdalsplattformen sier vi at norske pasienter skal ha et offentlig helsetilbud i verdensklasse, uavhengig av adresse og lommebok. Den offentlige helsetjenesten har et stort handlingsrom for å tilby utprøvende behandling, men pasienter har ikke krav på dette. Pasienter som ikke får utprøvende behandling i det offentlige, men velger å starte slik behandling privat i Norge eller utland, må dekke utgiftene selv.
Hvis en pasient har rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten og det ikke finnes et tilbud i Norge, eller at helsehjelpen i utlandet er dokumentert mer virkningsfull enn den helsehjelpen som tilbys av det offentlige i Norge, kan man ha rett til behandling i utlandet. Denne ordningen gjelder behandling både i og utenfor EØS-området.