Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:603 (2021-2022)
Innlevert: 07.12.2021
Sendt: 07.12.2021
Besvart: 20.12.2021 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Kan helseministeren forsikre om at Diakonhjemmet og Lovisenberg sykehus blir fult ut kompensert for sine faktiske utgifter knyttet til koronainnsatsen i 2021?

Begrunnelse

Diakonhjemmet sykehus og Lovisenberg Diakonale Sykehus er blant de syv sykehus eller helseforetak i Norge som har hatt flest innlagte covid-pasienter per antall innbyggere siden begynnelsen av pandemien i 2020. De to ideelle sykehusene er en integrert del av spesialisttjenestetilbudet i Oslo. De yter lokalsykehustjenester for om lag 350 000 innbyggere, i syv av Oslo kommunes femten bydeler.
Disse sykehus fikk kun 46 % dekning av sine faktiske kostnader knyttet til korona for 3. kvartal i 2021. Prognosen er at pandemien vil koste hvert av disse sykehusene 20 mill. kr i måneden i 4. kvartal.
Dersom de ikke tildeles ytterligere kompensasjon vil de to sykehusene til sammen ha en manglende økonomisk dekning på minst 150 mill. kr ved utgangen av 2021. Ideelle non-profitt sykehus kan ikke tilby tjenester på vegne av det offentlige uten økonomisk dekning. De har ingen konkursvern. Underskuddet bygger seg opp, pandemien påfører dem både tap av inntekter og betydelige merutgifter i form av innleie, overtid, dekning av sykefravær, smittevernutstyr og PCR-baserte tester og analyser for befolkningen i opptaksområdet.
Begge sykehus er satt i en svært usikker økonomisk situasjon som vil ha konsekvens for mulighetene til å kunne ivareta innbyggerne i Oslos behov for likeverdige helsetjenester.
HSØ er lydhør for de ideelle lokalsykehusene i Oslos bekymring, men de har ikke fått presentert noen løsning og opplever at det ikke finnes ekstra midler.
Regjeringen omtaler ikke spesialisthelsetjenestenes manglende økonomiske dekning som et problem. Signalene fra helseministeren er nokså fraværende.
I lys av dette spør jeg helseministeren om hun kan forsikre om at Diakonhjemmet og Lovisenberg Diakonale sykehus blir kompensert fult ut for sine faktiske utgifter knyttet til koronainnsatsen i 2021, slik at de kan trygge arbeidsplasser og Oslos befolknings behov for likeverdige helsetjenester.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg har innhentet informasjon fra Helse Sør-Øst RHF vedrørende kompensasjon for de økonomiske effektene av pandemien for Diakonhjemmet Sykehus og Lovisenberg Diakonale Sykehus. I utgangspunktet har Helse Sør-Øst RHF fordelt bevilgede pandemimidler til både helseforetak og private ideelle sykehus basert på opplysninger fra virksomhetene om deres økonomiske effekter på et gitt tidspunktet. For første halvår 2021 ga dette en dekning for alle regionens virksomheter, både egne helseforetak og private ideelle med eget opptaksområde, på 95 prosent av anslåtte økonomiske effekter.
I tillegg har Helse Sør-Øst RHF valgt å tildele særskilt kompensasjon til Diakonhjemmet Sykehus og Lovisenberg Diakonale Sykehus for økte gjestepasientkostnader innen poliklinisk laboratorievirksomhet for perioden juli til september 2021 på henholdsvis 7,9 millioner kroner og 9,1 millioner kroner. På denne måten betaler disse virksomhetene kun kostpris for analyser utført hos andre helseforetak og ikke den opprinnelige avtaleprisen. Helse Sør-Øst RHF har bekreftet at tilsvarende kompensasjon vil bli ytt for perioden oktober til desember. For første halvår inngikk disse økte kostnadene i grunnlaget for den samlede kompensasjonen. Lovisenberg Diakonale Sykehus har i tillegg fått en bevilgning på 15 millioner kroner for tapte aktivitetsbaserte inntekter i samme periode. Disse ekstraordinære tildelingene på til sammen 32 millioner kroner er disponert innenfor Helse Sør-Øst RHF sitt ordinære budsjett, og kommer derfor i tillegg til det som er bevilget av Stortinget til dekning av økonomiske effekter av pandemien.
Nå på slutten av 2021 har pandemien gått over i en ny og langt mer krevende fase enn det som var status da Helse Sør-Øst RHF fordelte sine midler til de private ideelle institusjonene og egne helseforetak tidligere i år. Den klare smitteøkningen med tilhørende økning i antall innleggelser og det muterte viruset med økt usikkerhet knyttet til omfang og konsekvens, gir en krevende situasjon for spesialisthelsetjenesten. Det er nå iverksatt omfattende og inngripende tiltak for befolkningen for å dempe trykket på helsetjenesten mest mulig. Jeg følger situasjonen nøye og vil tidlig i 2022 komme til Stortinget med forslag til økonomisk kompensasjon for spesialisthelsetjenesten.