Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:904 (2021-2022)
Innlevert: 13.01.2022
Sendt: 13.01.2022
Besvart: 24.01.2022 av olje- og energiminister Marte Mjøs Persen

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Kan statsråden gi en oversikt over hvilke nettselskaper som til tross for Stortingets tydelige henstilling om å vente, likevel har innført ny ordning for beregning av nettleie for kraftkundene?

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Departementet har i tråd med enigheten mellom regjeringspartiene og SV på Stortinget, jf. flertallsmerknad i Innst. 102 L (2021-2022), vedtatt utsatt ikrafttredelse av forskriftsendringen av i fjor sommer om effektbaserte tariffer. Ikrafttredelsen er utsatt fra 1. januar 2022 til 1. juli 2022.
Utsettelsen av ikrafttredelse av forskriften innebærer at kravet utsettes, men på samme måte som det var før beslutningen står nettselskapene fritt til å innføre mer effektbasert tariffering på eget initiativ. I etterkant av Stortingets behandling har mange nettselskap snudd seg rundt og utsatt innføringen av ny nettleiestruktur. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) har opplyst at nettleierapporteringen pågår i disse dager og at de derfor ennå ikke har fullstendig oversikt over nettselskapenes nettleiestruktur for 2022.
Ifølge RME har alle de store og de fleste mindre nettselskapene valgt å beholde den gamle modellen. RME har basert på nettleierapporteringen for 2021 også informert om at Fjellnett AS, Nordvest Nett AS, Skiakernett AS, Hålogaland Kraft Nett AS, Norgesnett AS sine kunder på Hvaler og deler av Kråkerøy samt Elvia AS sine kunder i Innlandet (tidligere Eidsiva Nett AS) har hatt en form for effektbasert nettleie for husholdningskunder allerede før 2022, i tråd med gjeldende lov og tilhørende forskrifter.
RME har som nevnt ennå ikke fullstendig oversikt over nettselskapenes nettleiestruktur for 2022, men er kjent med et par tilfeller der det er innført ny nettleiestruktur 1.1.2022. Dette bl.a. som følge av at kundene skal få lik nettleie etter sammenslåing av nettvirksomheter.
Det er nettselskapene selv som fastsetter tariffene (nettleien) for sine kunder innenfor tildelt inntektsramme fastsatt av RME, i tråd med kravene til tariffering som følger av energiloven med forskrifter. Fram til 1. juli 2022 er det i tråd med gjeldende regelverk opp til nettselskapene å bestemme om de vil differensiere fastleddet i nettleien etter effekt. Før endringer i nettleien innføres, er jeg opptatt av at nettselskapene gir god informasjon til kundene. Jeg sikter på å invitere representanter for nettselskapene til et snarlig møte om det videre arbeidet med innføring av effektbaserte tariffer.
Endring av fastleddet i nettleien påvirker ikke nettselskapenes inntektsramme. Dette betyr at uansett valg av modell vil ikke nettselskapene ha anledning til å hente inn mer nettleie fra sine kunder samlet sett.