Marian Hussein (SV): Hva vil statsråden gjøre for å styrke tilbudet om døgnbasert arbeidsrettet rehabilitering (ARR) i spesialisthelsetjenesten?
Begrunnelse
Å få flere i arbeid er kanskje den største utfordringen vi står overfor framover. Når forsørgerbyrden øker og stadig flere av ulike årsaker faller utenfor arbeidslivet truer det fundamentet for hele velferdsmodellen vår.
Arbeidsrettet rehabilitering i spesialisthelsetjenesten omfatter ulike typer tilbud som er egnet til å overvinne ulike typer utfordringer i ulike deler av sykefraværsløpet. Kortere arbeidsrettede tiltak gir best resultat relativt tidlig i forløpet, og kan også være en del av sluttbehandlingen. På en del brukere (pasienter) er dette likevel ikke nok, og tyngre intervensjoner med arbeidsrettet rehabilitering er nødvendig. Å bryte dårlige mønstre og bygge opp nye mestringserfaringer krever prosesser som varer over tid, og som ofte vil bli styrket ved å komme ut av og bort fra hjemmesituasjonen.
Flere nye randomiserte studier viser at døgntilbud over tid gir bedre og mer varige effekter enn polikliniske tilbud.
Arbeidsrettet rehabilitering i spesialisthelsetjenesten er et stort og tungt tverrfaglig fagområde som også trenger en kritisk masse klinisk praksis for å kunne videreutvikles.
Likevel ser vi nå gjennom utlysinger fra helseforetakene at bevilgningene til døgnbasert ARR reduseres, og oppdragene skal fordeles på enda flere aktører. Dette vil svekke pasientrettighetene. I enkelte områder vil pasientene bli henvist til små og svake fagmiljøer. Fragmenteringen av fagmiljøene vil svekke hele fagfeltet.
Det er gjennom de siste årene bygget opp en betydelig kompetanse og sterke fagmiljøer omkring den tverrfaglige tilnærmingen arbeidsrettet rehabilitering representerer, ikke minst blant ideelle aktører, og det er viktig at disse utvikles videre for å sikre best mulig tilbud til brukerne (pasientene).
Helseforetakene legger opp til korte intensive dagtilbud, som det ikke er forskningsbasert evidens for er tilstrekkelig for brukere (pasienter) med sammensatte årsaker til langvarig sykemelding.
Hurdalsplattformen slår fast at alle som kan og vil jobbe, skal få mulighet til det. Regjeringen legger arbeidslinja til grunn i arbeids- og velferdspolitikken. Derfor må fellesskapet stille mer opp med aktive tiltak for å hjelpe folk i arbeid.