Sofie Marhaug (R): Gjennom styringsavtalen med Enova er det fra 2015 avsatt et årlig beløp som skal gå til energitiltak i husholdningene, totalt 1 800 mill. I samme periode har husholdningene betalt inn 2 800 mill. gjennom påslaget på nettariffen. Enova har i denne perioden kun utbetalt 1250 mill. til energitiltak i husholdningene.
Hva vil ministeren gjøre for å sikre at de 550 millionene Enova skylder husholdningene utbetales slik at flest mulig husholdninger kan gjennomføre energitiltak, og få redusert strømregning allerede før neste vintersesong?
Begrunnelse
Selv i 2021, som var et år med rekordhøye strømpriser, klarte Enova kun å utbetale 127 millioner av 300 millioner som var avsatt til energitiltak i husholdningene. Selv om Enova lå langt på etterskudd med utbetalinger svekket eller fjernet de flere av de mest populære støtteordningene den 1. juli 2021. Det er heller ingen nye energitiltak som er lagt til på listen over tiltak som får støtte i 2021.
Nedbygging av støtteordninger husholdningene kan benytte, svekker motivasjonen til å gjennomføre energitiltak og oppslutning om klimadugnaden. Når pengene ikke blir delt ut så er enten terskelen for å oppnå støtte for høy, kjennskapen til støtteordningene for dårlig eller så støtter man ikke de tiltakene som folk flest har tid, energi og ikke minst økonomi til å gjennomføre hjemme.
Norge var det eneste landet i Europa som hadde negativ markedsutvikling for solceller og varmepumper for vannbåren varme i 2020. Med betydelig politisk strid om både vindkraft og vannkraft, er det viktig at vi på kort sikt evner å realisere potensialet for energieffektivisering og egenproduksjon av strøm.
Støtte til introduksjon av ny teknologi er viktig, men ikke alene nok til at vi når våre mål for klimakutt og energisparing. Målet om 10 TWh energisparing i bygg innen 2030 vil i hovedsak måtte skje gjennom storskala utrulling av kjent og velprøvd teknologi, og er avgjørende for å få tilstrekkelig tempo i omstillingen.