Seher Aydar (R): Vil regjeringen endre kriteriene for uføretrygd til ME-syke i påvente av at veileder for CSF/ME-syke blir gjennomgått og sikre at NAVs framtidige praksis baserer seg på oppdatert kunnskap?
Begrunnelse
Det engelske ekspertorganet NICE kom i høst med retningslinjer for CSF/ME som frarådet bruken av de psykososiale tilbudene, samt gradert fysisk trening, som behandling. Det «behandlingstilbudet» ME-pasientene er blitt tilbudt i Norge er gradert fysisk trening, kognitiv adferdsterapi og Lightning Process. Ut fra nyere forskning har en i USA sluttet å anbefale disse. Når nå NICE fraråder denne type behandlinger er det fordi gjennomgang av forskning ikke påviser noen effekt, og mange pasienter rapporterer at de blir verre av det.
I den norske veilederen fra 2014 står det at kriteriene for uføretrygd er blant annet:
«Legeerklæring fra fastlege/spesialist i allmennmedisin og som hovedregel fra en annen relevant spesialist i tillegg, med dokumentasjon av gjennomgått medisinsk utredning og behandling (eks. gradert trening, kognitiv terapi, mestringskurs)».
I et rundskriv fra oktober 2021 listes mestringskurs, tilpasse aktivitet og trening, kognitiv terapi, stressmestring og mestringsopphold opp som tiltak som bør være forsøkt. Samtidig åpnes det for at noen vil være for syke for å nyttiggjøre seg av slike tiltak. Behandlende lege må vurdere det og eventuelt dokumentere hvorfor det ikke er gjennomført. ME-foreningen forteller om at praksis og tolkning av hva som er «for syk til å nyttiggjøre seg» varierer både innenfor NAV og mellom fastlegene. Det er også et problem at diagnosen ikke gir nødvendigvis gir rett til behandlingen NAV etterspør.
Når nå internasjonal forskning finner at disse behandlingene ikke er effektive, men heller kan øke sykdomsbelastningen framstår det som uheldig at disse kriteriene fortsatt består. Det fører til en økt belastning på pasienten, som risikerer å bli presset til å gjennomføre uhensiktsmessig behandling for å få trygderettigheter. Det fører også til unødvendig ressursbruk i en allerede hardt presset helsetjeneste.
Vi er glade for å høre at Helsedirektoratet vil gjøre en gjennomgang av veilederen og håper at endringene som gjøres her vil føre til endringer i NAV-systemet. Vi er samtidig bekymret for at ME-syke som i mellomtiden søker uføretrygd må gjennomgå hensiktsløs og uheldig behandling.