Skriftlig spørsmål fra Tone Wilhelmsen Trøen (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1103 (2021-2022)
Innlevert: 31.01.2022
Sendt: 01.02.2022
Besvart: 10.02.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Tone Wilhelmsen Trøen (H)

Spørsmål

Tone Wilhelmsen Trøen (H): Kan statsråden bekrefte at hun vil komme tilbake til Stortinget, dersom det i høringen om endringer i forskrift om overtredelsesgebyr for behandlere (blåreseptordningen) dukker opp momenter som innebærer at Stortinget bør ta stilling til saken på nytt, og kan statsråden bekrefte at forskriften om overtredelsesgebyr er pauset inntil videre?

Begrunnelse

Jeg registrerer at statsråden tar initiativ til en gjennomgang av forskriften om overtredelsesgebyr som virkemiddel dersom behandlere forskriver legemidler, næringsmidler eller medisinsk forbruksmateriell i strid med folketrygdloven § 5-14 for å sikre at den ikke har utilsiktede negative konsekvenser. Statsråden har signalisert at en slik gjennomgang og eventuelle forskriftsendringer vil bli gjenstand for høring. Statsråden sier i et intervju til NTB at «Dersom det i høringsprosessen dukker opp momenter av betydning for lovhjemmelen, kan også lovgiver gi uttrykk om en slik endring er formålstjenlig. Det skal vi selvfølgelig lytte til.» Statsråden har videre i et brev til legeforeningen (26.01.22) skrevet følgende: [sitat] Jeg viser til at Helsedirektoratets retningslinje for utmåling og betaling av gebyret må revideres i tråd med forskriftsendringene. Den nå varslede forskriftsendringen vil være relevant for helseforvaltningen, som i sin praktisering av dagens forskrift må hensynta at det kan komme endringer framover. [sitat slutt]

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Folketrygdloven § 25-6 a gir hjemmel for ileggelse av overtredelsesgebyr. Bestemmelsen fastslår at det er behandleren som kan ilegges gebyret og fastsetter skyldkravet. Det fremgår også av loven at nærmere bestemmelser om utmåling og betaling av overtredelsesgebyr fastsettes i forskrift.
For meg er det viktig å understreke at å styrke fastlegeordningen er en av hovedprioriteringene til regjeringen. Vi skal bygge tillit, ikke skape vanskeligere arbeidsforhold for fastleger i Norge.
Regjeringen skal lojalt følge opp de lover som er vedtatt av Stortinget. Jeg er imidlertid opptatt av at denne ordningen ikke skal gi fastlegene ekstrabelastning, eller skape utrygghet for pasientene. Jeg vil derfor sette i gang en prosess for å endre forskriften og retningslinjene, slik at vi kan skape en trygghet for at ingen leger vil bli ilagt gebyr under normale omstendigheter.
Forslag til endringsforskrift og revidert retningslinje vil bli sendt på offentlig høring. Dersom det i høringsprosessen dukker opp momenter av betydning for lovhjemmelen skal vi se nærmere på disse, og jeg vil komme tilbake til Stortinget dersom Stortinget bør ta stilling til saken på nytt.
Helsedirektoratet og Helfo har fått beskjed om at det ikke skal skrives ut overtredelsesgebyr til leger etter dagens regelverk. Helsedirektoratet har trukket tilbake rundskrivet med retningslinje for ileggelse og utmåling av overtredelsesgebyr.