Une Bastholm (MDG): Det offentlige bruker 600 milliarder i innkjøp hvert år, og staten står for 300 milliarder av disse. Disse 600 milliardene utgjør cirka 16 prosent av Norges klimafotavtrykk. Riksrevisoren og NORAD har kritisert regjeringen for svak tilrettelegging for bærekraftige offentlige innkjøp.
Hvilke konkrete endringer vil klima og miljøministeren foreta seg for å gjøre offentlige innkjøp mer bærekraftige?
Begrunnelse
Den siste tiden har NORAD etterspurt klarere retningslinjer for å bruke direktoratets innkjøpsmakt i et medieutspill. Norad-direktør Bård Vegar Solhjell har blant annet uttalt at Norad “oppdaget vi at det ikke finnes krav eller retningslinjer eller mye veiledningsmateriell for hvordan statlige virksomheter kan redusere sine utslipp” (Dagsavisen 14.1.2022).
Også riksrevisoren har rettet kritikk mot regjeringen for manglende bruk av innkjøpsmakten for å få til grønn omstilling i samfunnet. Riksrevisor Karl Erik Schjøtt Pedersen sa følgende til bygg.no “Offentlig sektor har en betydelig markedsmakt, og potensialet for å redusere klimagassutslippene er stort. Dessverre må vi konkludere med at myndighetene ikke har gjort nok for at det offentlige reduserer klima- og miljøbelastningen når de kjøper varer og tjenester. Det er kritikkverdig”. Riksrevisoren fulgte opp med å si “Vi ser at ambisjonsnivåene ofte er lave og lite forpliktende. Når det stilles mer ambisiøse krav, er de ofte knyttet til transporten av varene, ikke til selve produktene”.
MDG ser med bekymring på at regjeringen ikke bruker potensialet som ligger i offentlig sektor til å stille krav til innkjøp og tilbydere av tjenester for å få ned utslipp, bevare natur og sikre et levelig livsgrunnlag for kommende generasjoner. Det er mildt sagt spesielt at lederen for NORAD må gå ut i media og etterspørre tiltak fordi det ikke kommer tilstrekkelige retningslinjer fra regjeringen. Å bruke innkjøpsmakten til det offentlige i en grønnere retning bør være en lavthengende frukt å ta i bruk i en tid hvor alle muligheter for å omstille samfunnet må tas i bruk, og vi forventer derfor at regjeringen tilrettelegger for at offentlige myndigheter bruker innkjøpsmakten sin på en måte som er i tråd med FNs bærekraftsmål.