Skriftlig spørsmål fra Grete Wold (SV) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:1265 (2021-2022)
Innlevert: 14.02.2022
Sendt: 15.02.2022
Besvart: 22.02.2022 av kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram

Grete Wold (SV)

Spørsmål

Grete Wold (SV): Et innbyggerinitiativ i Hamarøy kommune ønsker å reversere en kommunesammenslåing, men samtidig ekskludere fire samiske bygder som tidligere tilhørte kommunen.
Kan statsråden redegjøre for om en kommune har rett til å kaste ut et område fra kommunen, mot befolkninga i det området sin vilje, og om dette innbyggerinitiativet er i strid med likestilling- og diskrimineringsloven?

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Innbyggere i en kommune har mulighet til å fremme et innbyggerforslag som gjelder kommunens virksomhet. Kommunestyret skal ta stilling til forslaget. Dette kan for eksempel være et innbyggerforslag om kommunens grenser.
Det aktuelle innbyggerforslaget i Hamarøy kommune dreier seg om en deling av kommunen. En formell søknad om at det skal settes i gang utredning om deling av en kommune, kan bare fremmes av kommunestyret selv, jf. inndelingsloven § 8 andre ledd. Dette er begrunnet i lokaldemokratiske hensyn, og henger sammen med at det er kommunestyret som er det øverste folkevalgte organet i kommunen. En delingssak vil være en sak av svært stor viktighet for hele kommunen, og initiativretten er derfor lagt eksplisitt til kommunestyret.
Etter søknad fra en kommune, er det Kommunal- og distriktsdepartementet som tar stilling til om det skal igangsettes utredning av deling og nødvendig omfang av en slik utredning, jf. inndelingsloven § 9. Før det fattes vedtak om deling skal kommunestyret selv få anledning til å uttale seg.
I saker der kommunen selv har tatt initiativ til en søknad om utredning om deling, følger det av inndelingsloven at kommunestyret bør innhente innbyggernes synspunkt på forslaget om
deling, jf. § 10. Siden en deling er en sak av større betydning som vil berøre hele kommunen, og ikke bare den delen som søkes fradelt, er det viktig at innbyggerne i alle deler av kommunen får gitt uttrykk for sin mening ved en eventuell høring. Grenseendringssaker skaper ofte mye engasjement blant innbyggerne, og det er ofte tilfeller hvor det er uenighet blant innbyggerne i saken.
Det er Kongen som har myndighet til å fatte vedtak om deling der kommunen det gjelder har sluttet seg til delingsforslaget, jf. inndelingsloven § 5. Dersom kommunestyret har uttalt seg mot deling, skal saken legges frem for Stortinget for avgjørelse.