Skriftlig spørsmål fra Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1280 (2021-2022)
Innlevert: 16.02.2022
Sendt: 16.02.2022
Besvart: 22.02.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Spørsmål

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Hvordan vil justisministeren følge opp rapporten fra Riksadvokaten, og vil man undersøke hvilke konsekvenser dette har hatt for den enkelte som har blitt utsatt for de ulovlige inngrepene?

Begrunnelse

Mandag denne uken ble Riksadvokatens rapport om tvangsmiddelbruk i mindre alvorlige narkotikasaker. Av rapporten fremgår det at det har blitt foretatt svært mange ulovlige inngrep, herunder kroppslige undersøkelser. Det fremgår blant annet at svært mange ransakingsbeslutninger har blitt gjort av tjenestepersoner uten påtalekompetanse, og at det kan synes som det i flere politidistrikt har hatt en feil oppfatning av hva som er tilgjengelige virkemidler.
Av grl. § 113 følger det at myndighetenes inngrep overfor den enkelte må ha grunnlag i lov.
Rapporten er bygget på Statsadvokatembetenes gjennomgang av tre tilfeldige uker i 2020 og 2021. Det fremgår også av rapporten at det er svært store regionale forskjeller mellom politidistriktene, også i vurderingene i rapporten. Det merkes spesielt den store differansen i vurderingen av hvilke saker hvor “tjenesteperson besluttet ransaking og statsadvokaten har vurdert at jourhavende burde vært kontaktet“.
Undersøkelsene er gjort før Riksadvokatens presisering av politiets tilgjengelige virkemidler i april 2021.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Det er en selvfølge at bruk av tvangsmidler skjer på lovlig måte. Dette er avgjørende både for enkeltindividets rettsikkerhet og for legitimiteten til politi- og påtalemyndighet.
Riksadvokaten har i brev av 9. april 2021 presisert vilkårene for tvangsmiddelbruk i mindre alvorlige narkotikasaker. Embetet initierte i brev av 13. april 2021 den gjennomgangen av praksis som er oppsummert i riksadvokatens rapport av 14. februar d.å. Riksadvokatens initiativ og arbeid på dette området er en del av embetets fagledelse. Som overordnet påtalemyndighet er det riksadvokatens ansvar og oppgave å sørge for høy kvalitet og en rettssikker straffesaksbehandling.
Departementets inntrykk er at riksadvokaten, Politidirektoratet og politidistriktene samarbeider godt om å følge opp anbefalingene. Etter at riksadvokaten kom med sine presiseringer, påla direktoratet politidistriktene å gjennomgå sine rutiner for å sikre etterlevelse av regelverket for bruk av tvangsmidler, herunder sikre at påtalejuristenes legalitetskontroll er effektiv og reell. Det er også gitt nye retningslinjer for politiets ransaking i narkotikasaker. Jeg har merket meg at det for innværende år skal gjennomføres en ny undersøkelse av praksis i perioden etter riksadvokatens retningslinjer i brev av 9. april 2021.
Hvorvidt det bør undersøkes hvilke rettslige konsekvenser brudd på reglene for tvangsmiddelbruk har hatt for den enkelte, tilligger det riksadvokaten å vurdere.