Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1288 (2021-2022)
Innlevert: 16.02.2022
Sendt: 16.02.2022
Besvart: 01.03.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Var statsråden involvert i beslutningen om å utlevere navnelisten over politiansatte som er tilknyttet NNPF, og hvordan ser statsråden på at denne listen nå sirkulerer i kriminelle miljøer?

Begrunnelse

Det vises til mitt tidligere spørsmål i dokument 15:940 av 17.01.22 og statsrådens svar på dette spørsmålet av 25.01.22.
Den 15.02.22 ble det publisert en sak på Politiforum, hvor det fremgår at listen med navnene til de 3 000 politiansatte som har lønnstrekk for kontingent i NNPF nå sirkulerer i kriminelle miljøer. Det fremgår videre av saken at Politidirektoratet på bakgrunn av dette har iverksatt skadebegrensende tiltak, for ivareta de enkelte tjenestepersoner og etatens funksjoner.
https://www.politiforum.no/identitetsskjerming-navnelistesaken-politidirektoratet/kriminelle-miljoer-har-fatt-tak-i-navnelista/222895
Det er på denne bakgrunn ønskelig å få svar på om statsråden selv var involvert i beslutningen om å utlevere listen over navn, og hvordan statsråden ser på det at denne listen nå verserer i kriminelle miljøer.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Første spørsmål er besvart i mitt svar 25. januar i år til representanten Amundsen på spørsmål nr. 940, og jeg viser til dette.
Til det andre spørsmålet vil jeg bemerke at det umiddelbart fremstår som uheldig dersom en liste over polititjenestepersoner sirkulerer i kriminelle miljøer. Opplysninger om at noen er ansatt i politiet, er imidlertid ikke i seg selv omfattet av taushetsplikt, og slik informasjon vil i mange sammenhenger være offentlig kjent eller lett tilgjengelig uavhengig av om det er gitt innsyn i dokumenter etter offentleglova. Det er videre slik at det klare utgangspunktet etter offentleglova er at man ikke kan gi noen enerett på tilgang til informasjon eller legge begrensinger på viderebruk av informasjon det er gitt innsyn i. Den som har fått innsyn, står innenfor rammene av annen lovgivning fritt til å videredistribuere dokumentene, som dermed kan bli spredd til mange.
Departementet har vært i kontakt med Politidirektoratet og fått opplyst at direktoratet, i etterkant av at innsyn ble gitt, har vurdert mulige konsekvenser av at den aktuelle navnelisten nå er offentlig. På grunnlag av denne vurderingen har direktoratet besørget at enkelte tiltak er iverksatt. Dette tar jeg til etterretning.
Jeg vil understreke at jeg som justis- og beredskapsminister er svært opptatt både av gode betingelser for den virksomheten politiet er satt til å utføre, og de politiansattes arbeidsvilkår, noe som også omfatter sikkerhet og personvernhensyn. Departementet ønsker en dialog med både direktoratet og politiets organisasjoner om utfordringer som politiet og de politiansatte ser og erfarer. Dette vil også være del av oppfølgingen av vedtak 682, som er nevnt i mitt svar på spørsmål nr. 940.