Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1356 (2021-2022)
Innlevert: 22.02.2022
Sendt: 23.02.2022
Besvart: 03.03.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Hva tenker statsråden om at UNE ikke følger UNHCRs anbefalinger om å ikke returnere asylsøkere tilbake til Venezuela, et land vårt eget Utenriksdepartement fraråder alle ikke-nødvendige reiser til, med særlig begrunnelse i sikkerhetssituasjonen i landet?

Begrunnelse

Mandag 14. februar kom politiet uanmeldt og pågrep en venezuelansk mann i leiligheten han deler med sin samboer i Levanger. Dagen etter ble mannen tvangsreturnert tilbake til hjemlandet Venezuela, til tross for at både FN og det norske Utenriksdepartementet advarer mot alle reiser til landet. Selv den venezuelanske ambassaden i Norge nektet å utstede pass til mannen fordi de mente det var for farlig for ham å reise tilbake til hjemlandet. Før mannen kom til Norge i 2018 hadde han aktivt demonstrert mot regjeringa i Venezuela og han frykter nå forfølgelse i hjemlandet. Retten slo fast i desember 2021 at til tross for at UNE hadde avslått søknaden hans om opphold i Norge kunne han oppholde seg her med meldeplikt – en plikt han har overholdt siden. Mannen har psykiske helseproblemer og har fått behandling for dette i Norge. Hans psykolog har
advart en rekke ganger mot helsefaren ved en eventuell utsendelse, blant annet en stor selvmordsfare. På bakgrunn av dette søkte mannen IOM om assistert retur, slik at en retur ut av Norge bedre kunne planlegges og tilrettelegges, men dette har ikke stoppet politiet fra å tvangsreturnere ham. Samboerens familie har opplyst at politiet nektet å se dokumentene som beviser mannens helsetilstand og at han har søkt om assistert retur. Tilbake i Levanger sitter samboeren og hennes familie i fortvilelse og frykt for hva som nå kan skje med mannen.
I mai 2019 kom UNHCR ut med notatet «Guidance Note on International Protection Considerations for Venezuelans», der det blant annet står:

«In view of the current situation in Venezuela, UNHCR calls on States to ensure Venezuelan nationals, stateless persons or individuals who were habitual residents in Venezuela will not be deported, expelled or in any other way forced to return to Venezuela in accordance with international refugee and human rights law. This guarantee would need to be assured either in the official residence document issued to Venezuelans or through other effective means, such as clear instructions to law enforcement agencies».

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Som kjent er det Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) som behandler saker etter utlendingsloven, basert blant annet på den konkrete landsituasjonen. Jeg kan ikke kommentere deres behandling av enkeltsaker. Jeg vil imidlertid komme med noen generelle bemerkninger til de spørsmål representanten tar opp.
I vurderingen av om en asylsøker har rett til opphold i Norge, vil det være aktuelt å se hen til et bredt spekter av kilder. Anbefalinger fra FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR) er av disse og tillegges i utgangspunktet stor vekt. Anbefalingene er imidlertid ikke rettslig bindende for norske myndigheter. Anbefalingene vurderes derfor konkret, og vekten av dem vil bero på hvor klare og entydige de er, om de er godt begrunnet og underbygget, og hvor oppdaterte de er. Fordi norske myndigheter skal foreta en selvstendig og konkret vurdering i hver enkelt sak, vil avgjørelsene i noen saker ikke være i tråd med UNHCRs anbefalinger. Dette gjelder også for UNHCRs anbefalinger om retur til Venezuela.
Når det gjelder Utenriksdepartementets (UD) reiseråd for norske statsborgere, og utlendingsmyndighetenes sikkerhetsvurderinger knyttet til retur av personer til eget hjemland, vil jeg presisere at dette er ulike prosesser med forskjellig formål og ulik målgruppe. Som en del av UDs konsulære bistand tilbyr de råd og veiledning til norske borgere som er på reise i utlandet. Reiseråd er rettet mot norske reisende som antas ikke å ha inngående kunnskap om lokale samfunnsmessige forhold, språk og sikkerhet. UDs reiseråd er ikke et signal til befolkningen i et land om å unngå opphold i eget land. Lokalbefolkningen har helt andre forutsetninger for å oppholde seg i de aktuelle landene. I mange land står norske reisende også overfor andre trusler enn lokalbefolkningen. UD vurderer heller ikke om asylsøkere har et beskyttelsesbehov som tilsier at de ikke kan sendes tilbake til sitt hjemland. Dette ligger til utlendingsforvaltningen.
Jeg har tillit til at de vurderinger og avgjørelser som UDI og UNE foretar i asylsakene er i overensstemmelse med gjeldende lover og konvensjoner, og at personer som har krav på beskyttelse får det. UDI og UNE har spesialkompetanse til å vurdere disse sakene, både gjennom kjennskap til forholdene i de konkrete land og generell erfaring med å vurdere asylanførsler opp mot aktuelle lover og konvensjoner.