Olaug Vervik Bollestad (KrF): Europa og Norge står overfor en masseflukt i vårt nærområde på grunn av Russlands angrep mot Ukraina.
Hvor mange flyktninger planlegger Norge for å kunne ta imot, har regjeringen startet forberedelsen for å ta imot et stort antall flyktninger, og hvilke signaler er gitt til norske kommuner for å sikre tilstrekkelig beredskap på mottakssiden?
Begrunnelse
Det er positivt at statsministeren har signalisert at Norge vil bidra ved å ta imot flyktninger fra Ukraina. Samtidig bør Norge ikke sitte på gjerdet å vente på felleseuropeiske fordelingsmekanismer. Noen må gå foran å tilby seg å ta imot mennesker på flukt fra krigen i Ukraina, og Norge bør være blant landene som tar et slikt lederskap. Norge kan bygge på erfaringene fra mottaket av mange flyktninger på kort tid i forbindelse med krigene i Bosnia og Kosovo på 90-tallet. Vi har et lovverk med tillatelser som er tilpasset masseflukt situasjoner. Samtidig er norske kommuner bedre forberedt og har større kapasitet enn før migrasjonskrisen i 2015. Likevel trengs en klar ledelse fra regjeringens side, det må sendes tydelige signaler til kommunene, UDI og politiet og man må ta et internasjonalt lederskap ikke innta en «vente og se» holdning.