Skriftlig spørsmål fra Helge Orten (H) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1435 (2021-2022)
Innlevert: 02.03.2022
Sendt: 03.03.2022
Besvart: 11.03.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Helge Orten (H)

Spørsmål

Helge Orten (H): Hva er status når det gjelder etablering av eksportstrategirådet i Ålesund, og er arbeidet med oppbygging av organisasjonen i rute?

Begrunnelse

Jeg har mottatt bekymringer fra næringslivet for om prosessen med å etablere eksportstrategirådet har den nødvendige prioritet og fremdrift. Rådet skal ha en viktig rolle i å utvikle og fremme norsk eksport, og er lagt til Ålesund fordi det er en av våre fremste eksportregioner. Det er viktig at det kommer på plass en organisasjon så raskt som mulig slik at rådet kan starte sitt arbeid og bli en ressurs i utviklingen av norsk eksport.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Eksportstrategirådet ble opprettet som et bruttobudsjettert forvaltningsorgan med eget styre 1. juli 2021. Eksportstrategirådets oppgave er å gjennomføre strategiske analyser av eksportpotensialet i norsk næringsliv, og prioritere og beslutte noen større utvalgte strategiske eksportfremmesatsinger.
Regjeringen har et ambisiøst mål om økt verdiskapende eksport, som kun kan nås gjennom økt satsing på eksport og tøffere strategisk prioritering av satsinger og virkemidler. Den strategiske styringen av eksportfremmearbeidet bør etter min mening derfor ligge tettere opp til regjeringens arbeid, i tråd med regjeringens mål om en mer aktiv næringspolitikk. For å nå målet om økt verdiskapende eksport må vi ha vilje til å prioritere og i større grad styre ressurser og virkemidler. Derfor har vi dag, 10. mars, lansert eksportsatsingen «Hele Norge eksporterer» for å styrke arbeidet med eksport, bidra til forenkling for næringslivet og kutte administrasjonskostnader.
Regjeringens ambisjoner om økt eksport krever et nært samarbeid med norsk næringsliv og virkemiddelapparatet. Vi foreslår derfor å etablere en ny modell for arbeidet med større strategiske eksportfremmesatsinger. Oppgaven med å analysere, prioritere og beslutte eksportfremmesatsingene flyttes fra Eksportstrategirådet til Nærings- og fiskeridepartementet. Dette gjør vi for å få en bedre overordnet styring av midler, samordning med andre departementer og tettere involvering og styring av virkemiddelaktørene. Det vil også legge til rette for at eksportfremmearbeidet bedre sees i sammenheng med den øvrige næringspolitikken.
For å sikre fortsatt medvirkning og medfinansiering fra næringslivet vil det opprettes et Nasjonalt Eksportråd med representanter fra næringslivet og partene i arbeidslivet, som både skal gi innspill til større eksportfremmesatsinger og gi regjeringen råd om strategisk innretning på eksportarbeidet. Det etableres et sekretariat for Nasjonalt Eksportråd, hvor representanter fra partene i arbeidslivet, relevante departementer og virkemiddelaktører inviteres til å bidra. Dette samarbeidet er en nyvinning, som sikrer at næringslivet og partene er med i hele økosystemet rundt eksportsatsningen. Arvid Moss, som nå er styreleder i Eksportstrategirådet, har takket ja til å lede Nasjonalt Eksportråd. Videre har styremedlemmene i Eksportstrategirådet takket til å bli medlemmer av Nasjonalt Eksportråd.
Når beslutning om en eksportfremmesatsing foreligger, vil Nærings- og fiskeridepartementet gi et særskilt oppdrag til Innovasjon Norge om å gjennomføre den spesifikke satsingen under overskriften «Hele Norge eksporterer». Det vurderes som viktig at næringslivet får en aktiv deltakelse i styringen av de ulike satsingene. Satsingene vil være prosjektbaserte hvor bedrifter med størst medfinansiering og partene i arbeidslivet deltar. Hensikten er at næringslivet involveres tett i arbeidet med selve gjennomføringen av de strategiske eksportfremmesatsingene.
Som en konsekvens av denne nye modellen og organiseringen vil Eksportstrategirådet avvikles som etat. Dette vil bidra til forenkling av virkemiddelapparatet ved at antall virkemiddelaktører reduseres, og frigjøre ressurser fra administrasjon til programmer og ordninger for næringslivet. Det er foreløpig ikke ansatt noen i Eksportstrategirådet, og det er derfor ingen som mister sin arbeidsplass som følge av avviklingen. Innovasjon Norge vil få et utvidet eksportoppdrag som følge av denne endringen. På bakgrunn av dette vil Innovasjon Norge overta forpliktelsen om å etablere ti arbeidsplasser over noe tid på sitt kontor i Ålesund. Videre er det besluttet at Eksportfinansiering Norge (Eksfin) skal etablere sterkere regional tilstedeværelse i Ålesund.
I tillegg til den nye modellen for arbeidet med strategiske eksportfremmesatsinger har regjeringen i dag lansert flere andre eksportrelaterte tiltak. Det er bl.a. besluttet å gi Eksfin et bredere mandat for å bidra til økt eksport og eksportrettede investeringer. Eksfin kan med dette gi lån til eksportrettede investeringer og finansiere klimaprosjekter med eksportpotensial i Norge. Det åpnes også for finansiering av bunnfaste vindkraftprosjekter offshore til norske kjøpere, på lik linje med flytende vindkraftprosjekter.
Regjeringen vil videre etablere en søknadsbasert ordning i Innovasjon Norge hvor bedrifter kan søke om støtte til å delta på messer og felles næringsfremmeaktiviteter. Videre vil regjeringen bidra til en ny nasjonal markedsføringskultur gjennom utvikling av et kompetanseprogram for merkevarebygging i Innovasjon Norge.
Nærings- og fiskeridepartementet vil komme tilbake til Stortinget med forslag til bevilgningsendringer som følge av avviklingen av Eksportstrategirådet.