Skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1594 (2021-2022)
Innlevert: 16.03.2022
Sendt: 17.03.2022
Besvart: 22.03.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Rasmus Hansson (MDG)

Spørsmål

Rasmus Hansson (MDG): Vil olje- og energiministeren stille krav om at Statnetts årsrapporter skal inkludere alle indirekte klimagassutslipp (Scope 3) som stammer fra innkjøp av varer og tjenester kjøpt i utlandet?

Begrunnelse

Gjennom FNs bærekraftmål og Paris-avtalen er det satt globale mål for bærekraftig utvikling. Staten som eier av de statlig eide selskapene har et hovedansvar for at virksomhetene leverer i henhold til disse målene. For at offentligheten og næringslivet skal få et mest mulig opplyst grunnlag for å kunne handle og konkurrere om bærekraftige produkter og tjenester, er det helt avgjørende at virksomhetene rapporter det hele og fulle klimaavtrykket, også indirekte utslipp fra kjøp av varer og tjenester i utlandet.
Olje- og energidepartementet er som eier av Statnett ansvarlig for at foretaket tar nødvendige klima- og miljøhensyn. Statnett rapporterer på bærekraft og har dette som del av sin årsrapport. Men Statnett unngår i sine årsrapporter å si noe om hvilke utslipp de påfører verden gjennom egne innkjøp, for eksempel ved å kjøpe utenlandske kraftlinjer produsert med utenlandsk aluminium (ref. Statnetts årsrapport 2020 hvor kun transportrelaterte utslipp er oppgitt under Scope 3).
Det finnes i dag norske produsenter av blant annet kraftlinjer til Statnett, Lyse og alle nett-eierne i Norge. De produserer stort sett linene med aluminium fra lokale aluminiumsfabrikker, som Hydro på Karmøy. Denne aluminiumen er produsert med norsk vannkraft og står i sterk kontrast til aluminium laget andre steder hvor man benytter seg av kullkraft.
Det er kraft-krevende å produsere aluminium. Derfor blir det ofte billigere hvis man kan produsere det i et land med kullkraft. Mens 1 kg aluminium produsert med vannkraft gir 4 kg CO2e, gir kullkraft 22 kg CO2e per produserte kg med aluminium. Dersom norske bedrifter skal ha nytte av konkurransefortrinnet som utslippsfri kraftproduksjon gir, må også utslippene knyttet til kjøp av disse varene synliggjøres for utenlandske leverandører. Statnett, som offentlig eid virksomhet og sentral aktør i det norske kraftmarkedet, har i den sammenheng et særlig ansvar.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Statnett er et statsforetak eid av staten ved Olje- og energidepartementet og har ansvar for en samfunnsøkonomisk rasjonell drift og utvikling av transmisjonsnettet. I tråd med rolle- og ansvarsfordelingen som selskapslovgivningen legger opp til, er det Statnetts styre som har ansvaret for forvaltningen av foretaket, herunder rapportering på klimagassutslipp.
Statnett rapporterer detaljert på såkalte scope 1- og 2-utslipp i sine årsrapporter. Statnett inkluderer også noe scope 3-utslipp i sine årsrapporter, dette gjelder alt av tjenestereiser med fly og helikopterbruk av entreprenører i prosjekter.
Til departementet oppgir Statnett at rapportering på scope-3 utslipp knyttet til innkjøp av varer og tjenester fra internasjonale leverandører vanskelig lar seg gjennomføre i dag. Statnett begrunner dette med at tilgjengelig informasjon er ufullstendig, og at det har vært lav modenhet i det internasjonale markedet for å etterspørre slik informasjon. Statnett oppgir videre at de har igangsatt en kartlegging av indirekte utslipp fra innkjøp, blant annet gjennom å innføre klimakrav i nye innkjøpskontrakter. Dette inkluderer dokumentasjonskrav i form av EPDer (Environmental Product Declaration) for de mest utslippsintensive materialkategoriene (stål, aluminium, betong og kabler). Statnett oppgir at de vil rapportere på scope 3-utslipp knyttet til innkjøp av varer og tjenester når et mer komplett tallmateriale blir tilgjengelig.