Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1599 (2021-2022)
Innlevert: 17.03.2022
Sendt: 17.03.2022
Besvart: 29.03.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Hva vil helse- og omsorgsministeren gjøre for å sikre at disse ideelle virksomhetene unngår store økonomiske problemer, i verste fall konkurs?

Begrunnelse

Ideelle virksomheter som leverer tjenester til det offentlige opplever store økonomiske utfordringer knyttet til dagens høye strømpriser. Disse virksomhetene har ikke som næringslivet muligheter for å øke sine inntekter gjennom påslag på priser. Inntektene er knyttet opp til kontrakter, avtaler eller tilskuddsordninger der ulike forvaltningsorganer har en finansieringsforpliktelse. Disse har så langt ikke vist vilje til å gjøre endringer for å imøtekomme de økte kostnadene de ideelle virksomhetene har.
Virke har gjennomført en undersøkelse blant sine tjenesteytende ideelle virksomheter som viser at strømutgiftene i desember 2021 var 50-200 % høyere enn budsjettert. Problemene har ikke blitt mindre med de vedvarende høye strømprisene i årets første måneder. Virke sendte 28. januar et brev til helse- og omsorgsministeren, arbeids- og inkluderingsministeren og kunnskapsministeren hvor de tok til orde for at det var nødvendig med en egen støtteordning for ideelle tjenesteytere som har avtaler med det offentlige, subsidiært bransjevise støtteordninger. Så langt har ingen av departementene besvart henvendelsen. Situasjonen begynner nå å bli prekær for en del av virksomhetene. I Hurdalsplattformen sier regjeringen at den vil støtte opp om ideell sektor og ideelle tilbydere i helse- og omsorgssektoren, og at frivillige og ideelle tilbydere på helse- og omsorgsfeltet må sikres gode rammevilkår og forutsigbar drift. Dagens strømutfordringer krever snarlige grep fra regjeringen.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: De siste månedene har strømprisene vært klart høyere enn gjennomsnittet det siste tiåret. Dette rammer de aller fleste strømkunder, også ideelle virksomheter som leverer helse- og omsorgstjenester på oppdrag fra staten eller kommuner. Flere faktorer gjør at utviklingen i strømmarkedet og andre energimarkeder er ekstraordinær, og at strømprisene dermed holder seg høye og uforutsigbare.
Vi følger situasjonen tett og vurderer løpende hvorvidt det er behov for ytterligere tiltak. En eventuell strømstøtte til ideelle aktører i helse- og omsorgssektoren, eller til næringslivet for øvrig, må utformes slik at den ikke kommer i strid med statsstøtteregelverket.
Spørsmål om strømstøtte til private virksomheter berører prinsipielle spørsmål om grensene mellom bedrifters og statens ansvar. Alle virksomheter må forholde seg til at prisen på ulike innsatsfaktorer svinger ut fra markedsforhold. Spørsmålet blir da hvordan fellesskapets midler kan benyttes på en måte som samlet sett er best mulig for samfunnet, og om staten skal kompensere for slike svingninger eller ikke.