Tage Pettersen (H): Svært mange barnehjemsbarn i Ukraina er i akutt fare, og verdenssamfunnet må finne en løsning sammen. Nå har ukrainske myndigheter hastevedtatt en lov for å kunne overføre et midlertidig ansvar for de foreldreløse barna til andre land. Nå gjenstår det kun at de europeiske landene melder seg til tjeneste. Flere land skal ha mottatt henvendelser om å ta imot barnehjemsbarn nå.
Hvordan følges dette opp her i Norge og er barnevernet klare til å bistå på kort varsel?
Begrunnelse
Krigen i Ukraina fører til mange forferdelige skjebner. Til nå har tre millioner ukrainere flyktet over grensen for å komme seg bort fra krigens herjinger. For de mange tusen foreldreløse barna som bor på barnehjem rundt omkring i Ukraina, er ikke flukten like lett. Redd Barna anslår at det totalt er 100 000 barnehjemsbarn, noen av dem nyfødte, som sitter fast. Av de 100 000 barna, er det kun 4 000 som er evakuert til trygge områder til nå.
Har norske myndigheter kontaktet ukrainske myndigheter og tilbudt å passe på barna til krigen er over? Selv har jeg de siste to ukene fått flere henvendelser fra norske familier som har meldt seg til å være midlertidige fosterfamilier for de foreldreløse barneflyktningene. Jeg tror derfor det norske samfunnet står klar til å bistå.
I Norge er det slik at man mister status som adopsjonssøker hvis man tar imot fosterbarn. Denne regelen bør vel nå vurderes opphevet for en periode? Da vil man kunne åpne muligheten for at familier som er godkjent for adopsjon, kan bli fosterhjem for barn som kommer alene fra Ukraina, uten at de mister plassen sin i adopsjonskøen. Flere av disse familiene er utredet og godkjent for å få omsorg for litt større barn, og barn med helseanmerkninger. Det vil være en rask og trygg løsning for mange.