Andreas Sjalg Unneland (SV): IPCCs siste rapport peker på at tiltak i forhold til klima- og fattigdomsutfordringer i sårbare områder, hovedsakelig byer, må prioriteres. NORAD har også i en ny rapport om «Bistandens bidrag» konkludert at byer er viktige arenaer for fattigdomsbekjempelse, klimakutt og -tilpasning.
Hvordan vil regjeringen følge opp NORADs rapport?
Begrunnelse
I NORAD rapporten « Bistandens bidrag til å redusere klimagassutslipp: løsninger for mennesker, klima og natur». Konkluderes det med at «byen er en sentral arena for fattigdomsbekjempelse, klimakutt og -tilpasning». Det er første gang siden 2002 at NORAD tar opp urban fattigdom i rapportform. Sammenhengen by, klima og fattigdom reflekterer også analysene i Klimapanelets (IPCC) siste rapport: 3,6 milliarder i verden lever i høy sårbarhet – hovedsakelig i byer og tettsteder.
Behovet for å fremme klimarettferdighet er større enn noen gang. Særlig fattigdomsbekjempelse er avgjørende når antall ekstremt fattige de nærmeste årene pga. COVID 19 kan øke med 200 millioner ifølge Verdensbanken. Fordi hverken byen, klimaet eller fattigdommen er sektor-innrettet er det behov for integrerte tilnærminger. Finansierings-mekanismer som Det grønne utviklingsfondet har i liten grad (5-10 %) tilgodesett innsats i regi av lokale myndigheter og sivilsamfunnsorganisasjoner.
I samarbeid med slike aktører har FNs bosettingsprogram (UNHABITAT) i 45 år med norsk støtte gjennom normativt/praktisk arbeid utviklet brede tilnærminger for bærekraftig utvikling. Det har skjedd med fokus på byer og klima, landrettigheter, likestilling, ungdom og sysselsetting, vann og sanitær m.m. I 2020 stanset regjeringen Solberg Norges tilskudd til programmet etter økninger i 2018 og -19. Tilskuddene til urbane bevegelser som Slumdwellers International, Huairou Commission (likestilling) samt Cities Alliance, Den internasjonale kommunesammenslutningen og Verdensbankens urbane anker er heller ikke videreført.
Norsk utviklingssamarbeids manglende urbane innsats er vanskelig å forstå. Byer står for 70 % av klimagassutslipp, forbruker 70 % av all energi, skaper 70 % av BNP og er ramme for ⅔ av verdens kriger og konflikter. De huser over halvparten av verdens befolkning. Særlig sterk er urbaniseringen i Afrika og Asia som står for 90 % av befolkningsveksten i verden. Uten analyse og forståelse av denne globale megatrenden risikerer Norge å bomme vesentlig med sin innsats.