Skriftlig spørsmål fra Helge Orten (H) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1717 (2021-2022)
Innlevert: 29.03.2022
Sendt: 30.03.2022
Besvart: 06.04.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Helge Orten (H)

Spørsmål

Helge Orten (H): Når kan vi forvente at 10 nye stillinger til Innovasjon Norges kontor i Ålesund blir etablert, og vil dette innebære en reell styrking av kontoret og en netto vekst i antall ansatte?

Begrunnelse

Jeg viser til mitt spørsmål sendt 3. mars d.å. om etablering av Eksportstrategirådet i Ålesund og svaret fra statsråden 11. mars d.å. Det er sterkt beklagelig at statsråden og regjeringen har besluttet å ikke opprette Eksportstrategirådet i Ålesund, men velger å endre navn til Nasjonalt Eksportråd og legge det inn under departementet i Oslo. Det er svært bekymringsfullt at statsråden og regjeringen ikke ser verdien av å etablere denne type kompetansemiljøer nært næringslivet og i en av landets fremste eksportregioner. Statsråden forsøker seg med et "plaster på såret" ved å antyde at det over tid skal etableres 10 nye stillinger ved Innovasjon Norges kontor i Ålesund, i tillegg til at Eksportfinansiering Norge skal få en sterkere regional tilstedeværelse i Ålesund. Den svært uklare fremdriftsplanen bidrar til å skape usikkerhet om når disse stillingene kan forventes å bli etablert, og det er dermed uklart om dette representerer en reell styrking av Innovasjon Norge i Ålesund. Denne type stillinger kan heller ikke erstatte den strategiske funksjon som Eksportstrategirådet var tiltenkt å ha.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Ett av regjeringens hovedmål for nærings- og omstillingspolitikken er å øke eksporten utenom olje og gass med 50 prosent innen 2030. Vi er ikke i tvil om at Ålesund, Sunnmøre og resten av Vestlandet vil spille en viktig rolle i arbeidet med å realisere dette målet. Det er derfor ingen tilfeldighet at Vestlandskysten står sentralt i regjeringens nye eksportreform «Hele Norge eksporterer». Reformen inneholder sju konkrete tiltak som er utviklet i samarbeid med næringslivet og partene i arbeidslivet.
Regjeringen er nå i ferd med å opprette Nasjonalt eksportråd, som både skal gi innspill til større eksportfremmesatsinger og gi regjeringen råd om strategisk innretning på eksportarbeidet. Gjennom det nye rådet skal den strategiske eksportinnsatsen kobles tett sammen med det som rører seg i norsk næringsliv og regjeringens arbeid på andre områder. Rådet består av representanter fra næringslivet og partene i arbeidslivet. Ved å avvikle etaten Eksportstrategirådet forenkler vi samtidig det næringsrettede virkemiddelapparatet, og frigjør ressurser fra administrasjon til konkrete tiltak og ordninger for næringslivet.
Det er allerede besluttet at de to første eksportsatsingene skal være på havvind og mer og grønnere maritim eksport. Disse satsingene er svært relevante for industrien på Vestlandskysten og er i tråd med innspillene jeg har fått fra næringslivet på Vestlandet. Videre utvider regjeringen Eksportfinansiering Norges mandat for å legge til rette for industriinvesteringer og økt eksport. Mandatutvidelsen innebærer at Eksportfinansiering Norge vil kunne gi lån til eksportrettede investeringer og finansiere klimaprosjekter med eksportpotensial i Norge.
Eksportreformen innebærer også at Innovasjon Norge skal få et nytt eksportoppdrag. Innovasjon Norge skal blant annet forvalte en søknadsbasert ordning hvor norsk næringsliv kan få støtte til å delta på messer og felles næringsfremmeaktiviteter. I tillegg får selskapet ansvaret for det nye merkevareprogrammet «Made in Norway» som skal bidra til å øke betalingsviljen for norske produkter og tjenester. Dette har blant annet vært sterkt etterspurt av ferdigvareindustrien på Sunnmøre gjennom mange år. Nå innfører vi det. Dette er et eksempel på at vi utvikler nærings- og omstillingspolitikken sammen med bedriftene over hele Norge.
Regjeringen vil dessuten bidra til å videreutvikle kompetansemiljøet på eksport i Ålesund. I sammenheng med det nye eksportoppdraget skal Innovasjon Norge over noe tid styrke sitt regionkontor i Ålesund med 10 arbeidsplasser. Hvor raskt disse arbeidsplassene vil komme på plass kan jeg ikke svare på i dag. Oppdraget til Innovasjon Norge er ikke ferdig utformet ennå, og det er styret i Innovasjon Norge som har ansvaret for organiseringen av selskapet og forvaltningen av regjeringens oppdrag. Fremdriften må også ses i sammenheng med at Innovasjon Norge står midt i en omstillingsprosess for å realisere et effektiviseringsmål på 100 mill. kroner. I løpet av denne prosessen planlegger selskapet også å bygge opp nye kompetansemiljøer i andre deler av landet.
I tillegg til at Innovasjon Norge styrker sin kompetanse på eksport i Ålesund, har regjeringen besluttet at Eksportfinansiering Norge skal utvide sin bemanning her. Sammen vil disse endringene legge til rette for at Ålesund blir en enda viktigere spydspiss i eksportarbeidet vårt framover.