Skriftlig spørsmål fra Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1894 (2021-2022)
Innlevert: 24.04.2022
Sendt: 25.04.2022
Besvart: 02.05.2022 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Spørsmål

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Vil utenriksministeren fastsette en snarlig endelig frist for israelske myndigheter til å fremskaffe bevis for terrorstemplingen av seks palestinske menneskerettsorganisasjoner, og dersom slike bevis ikke blir fremlagt, vil utenriksministeren be israelske myndigheter om å omgjøre beslutningen om terrorstempling før den blir permanent den 19. mai 2022?

Begrunnelse

Det er over seks måneder siden Israel den 19.10.21 terrorstemplet seks palestinske menneskerettsorganisasjoner: Union of Palestinian Women’s Committees (UPWC), Addameer, Bisan Center for Research and Development, Al-Haq, Defense for Children International – Palestine (DCI-P) og Union of Agricultural Work Committees (UAWC). Tre av disse er norskstøttede. Allerede den 26. oktober 2021 oppfordret FNs høykommissær for menneskerettigheter Michelle Bachelet de israelske myndighetene til å tilbakekalle sine anklager.
Israel hevder at de seks organisasjonene har bindinger til den terrorstemplede Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP), uten at israelske myndigheter har lagt fram holdbare bevis på sine alvorlige anklager. Organisasjonene er stemplet som ulovlige foreninger under militær ordre. Stemplingen innebærer bla at kontorene kan bli angrepet av militæret, at de ansatte kan arresteres og stilles for retten, at deres midler, lønn og eiendom kan bli beslaglagt. Flere ansatte har blitt arrestert, og det har oppstått store utfordringer med finansieringen til de seks organisasjonene som følge av terrorstemplingen.
Terrorstemplingen gjør handlingsrommet for sivilt samfunn og særlig menneskerettighetsarbeidet i Palestina enda mer begrenset enn det allerede er. Det rammer sårbare grupper som barn, kvinner og fattige bønder særlig hardt, og gjør det vanskeligere å få pålitelig informasjon om menneskerettsbrudd og overgrep.
Den 4. januar 2022 uttrykte regjeringen at den i samråd med andre giverland vil be om at terrorstemplingen omgjøres om den ikke innen «rimelig tid» får tilstrekkelig informasjon som underbygger beslutningen om terrorstempling. Terrorstemplingen er midlertidig, men vil bli gjort permanent dersom den ikke omgjøres før det har gått syv måneder fra stemplingen, dvs. den 19. mai 2022. Dersom terrorstemplingen blir gjort permanent vil banksystemene stenge organisasjonene ute, og donorfinansiering vil forhindres fra å overføres fra tredjeland til det okkuperte palestinske territoriet.
Organisasjonene er avhengig av en politisk løsning på spørsmålet. I denne situasjonen er støtte fra det internasjonale samfunnet avgjørende. I brev av 20. desember 2021 ba ni av FNs spesialrapportører Norge om å sette en kort frist for Israel til å fremskaffe bevis.

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: Jeg tar den israelske beslutningen om å terrorliste seks palestinske sivilsamfunnsorganisasjoner svært alvorlig. Norge har kontakt med israelske myndigheter, sivilsamfunnsaktører, FN og andre givere om saken. Basert på denne dialogen er det fortsatt svært uklart når den israelske beslutningen om terrorlisting eventuelt gjøres permanent.
Dialogen med Israel om denne saken er ikke avsluttet. Jeg tok opp saken med utenriksminister Yair Lapid og minister for regionalt samarbeid Esawi Frej i november i fjor. Under mitt besøk til Israel den 23. mars, ble temaet tatt opp igjen med israelske myndigheter. Vi diskuterer saken også med andre giverland og FN, og mener denne koordineringen er viktig.
Jeg har gjentatte ganger uttalt min bekymring for konsekvensene av den israelske beslutningen. Handlingsrommet for sivilt samfunn i Palestina blir stadig mer begrenset. Det gjør det også vanskeligere å få pålitelig informasjon om menneskerettighetsbrudd – og overgrep. Det rammer sårbare grupper som barn, kvinner og fattige bønder særlig hardt.
Utenriksdepartementet har utbetalt alle bidrag i 2021 i tråd med våre avtaleforpliktelser. Vi vil også bidra til at terrorlistingen ikke går utover bøndene i Palestina som har mottatt norsk støtte via Norsk Folkehjelp gjennom deres samarbeid med UAWC. Utenriksdepartementet planlegger å utbetale midler direkte til lokale leverandører av f.eks. såkorn og gjødsel, noe som vil komme bøndene til gode.