Tone Wilhelmsen Trøen (H): Hva vil regjeringen gjøre for å sikre fortsatt norsk produksjon av kritisk norsk smittevernutstyr og hva vil regjeringen foreta seg for å sikre at den innovasjonen fortsatt vil kunne produseres og være i viktig beredskap for eller andre helsekriser; mener statsråden nå det er på sin plass med en bindende strategi som understøtter norske arbeidsplasser og leveringssikkerhet, som skal være bindende for alle offentlige innkjøpere og som skal sikre at norske selskaper skal kunne opprettholde produksjon i Norge?
Begrunnelse
Da koronapandemien kom, hadde Norge behov for et forbedret beredskapslager. Noe av det viktigste var å få på plass et skikkelig åndedrettsvern som gir best beskyttelse mot farlige virus og bakterier. Flere norske bedrifter startet opp produksjon av dette og fikk avtaler med Sykehusinnkjøp og har bidratt til det nasjonale beredskapslageret. Det gjelder blant annet bedriften Uniqon på Stord som gjennom produktutvikling i samarbeid med FFI, Sintef og SIVA har produsert en ny type åndedrettsvern spesielt egnet for blant annet slike pandemier som Covid 19. I produksjonen ble det benyttet norskprodusert meltblown filterduk fra Naukatek, en fabrikk i Trondheim ble også etablert under pandemien. Denne er også avhengig av å levere sine produkt til produksjonen av åndedrettsvern hos Uniqon. Det jobber mange ansatte på Stord og i Trondheim.
Arbeiderpartiet og Senterpartiet var sterke pådrivere i Stortinget for nasjonal produksjon av smittevernutstyr og i skriftlig spørsmål nr. 330 (2020-2021) til daværende helseminister Bent Høie mente stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol det var viktig at regjeringen legger en bindende strategi som understøtter norske arbeidsplasser og leveringssikkerhet og som skulle være bindende for alle offentlige innkjøpere. «Når Norge ber om hjelp når det står på som verst må også de offentlige innkjøpene legge til rette for at små norske produksjonsbedrifter skal kunne opprettholde egenproduksjon i Norge», var Kjerkols ordlyd i spørsmålet til statsråden.
Til tross for at regjeringen i januar 2022 bevilget 200 millioner kroner til økt innkjøp av åndedrettsvern og smittevernutstyr til nasjonalt beredskapslager, ser det nå ikke ut til å gi mulighet til å oppretthold norsk produksjon slik helseministeren tok til ordet for da hun var i opposisjon. Dermed er situasjonen at bedrifter som har startet produksjon av kritiske og unike produkter for vår beredskap, står i fare for å måtte stenge dørene igjen.