Skriftlig spørsmål fra Morten Wold (FrP) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:1984 (2021-2022)
Innlevert: 04.05.2022
Sendt: 05.05.2022
Besvart: 11.05.2022 av kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik

Morten Wold (FrP)

Spørsmål

Morten Wold (FrP): Den nærmeste naboeiendommen til Utøykaia, der fjerde-, femte- og sjette generasjon av en familie bor, har etter bygging av minnesmerket, veier og kaianlegg, av offentlig godkjent takstmann fått verdivurdert eiendommen til halvparten av førverdi.
Hva vil statsråden gjøre for å sikre familien kompensasjon for dette?

Begrunnelse

Eiendommen Utstranda 363-369-361 i Hole kommune, gnr 234, bnr. 168 og gnr. 234, bnr. 5 ble befart av offentlig takstmann 23. juni og 23. august i fjor. Familien som bor der, har hatt tilhold der siden slutten av 1800-tallet. Eiendommen er på 160 dA med ca. 12 dA innmark. Eiendommen består av en rekke bygninger med et totalt areal på 1160 kvadratmeter. Eiendommen er blitt forskriftsmessig vedlikeholdt og oppgradert, har lang strandlinje til Tyrifjorden og kort vei til Hønefoss, Sandvika og Oslo.
Etter de grusomme hendelsene på Utøya 22. juli 2011, ble det besluttet at det skulle bygges et minnested ved Utøykaia. Det ble fra daværende statsråd opplyst at det skulle være et lavmælt og neddempet minnested. Resultatet er imidlertid et meget stort anlegg, til en kostnad sist stipulert til 700-800 millioner kroner – som trolig vil medføre stor trafikkøkning i området, særlig i sommerhalvåret, når det er endelig ferdigstilt.
Ifølge takstmannen er omgivelsene til naboeiendommen unik, både når det gjelder beliggenhet og størrelse, samt at det er nylig forskriftsmessig restaurerte bygningsmasser på en spesielt flott og velstelt eiendom som er blitt opparbeidet, stelt og påkostet veldig mye. Før utbyggingen av minnestedet kunne eiendommen, ifølge takstmannen, hatt en antatt verdi på mellom 50 og 60 millioner kroner. Etter at anlegget ved Utøykaia er fullført, anslår takstmannen at verdien er halvert – til ca. 25-30 millioner kroner.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Svar

Sigbjørn Gjelsvik: Den nasjonale minnestaden på Utøyakaia er etablert med grunnlag i vedtatt reguleringsplan. Saka er òg prøvd rettsleg ved at fleire naboar stemna staten med påstand om at den nasjonale minnestaden ville vere i strid med nabolovas reglar. I rettskraftig dom av 8. februar 2021 kunngjort ved Ringerike tingrett, fekk naboane ikkje medhald i kravet. Minnestaden er såleis lovleg etablert, og utløyser difor ikkje rett til kompensasjon for dei som synest å bli råka eller på annan måte meiner å bli påverka av tiltaket.
Det er gjort fleire avbøtande tiltak for å skjerme for innsyn frå naboeigedomen, til dømes med planting. Eg har òg oppfatta at eit sentralt argument frå naboar er at dei ikkje skal bli minna om dei grufulle hendingane ved å sjå sjølve minnesmerket. Dette meiner eg er varetatt ved at minnesmerket har fått plassering nede på Utøyakaia. Omfanget av anlegget er eit resultat mellom anna av fastsette krav i reguleringsplan, og krav frå vegmyndigheitene til vegkonstruksjon. At det no er tilrettelagt for køyring og parkering nede på Utøyakaia, vil bidra til å betre den trafikale situasjonen i området.
I dommen frå Ringerike tingrett blir det vist til at den nasjonale minnestaden på Utøyakaia ikkje hindrar naboane i å utnytta eigedomen og leve liva sine i nærområdet som før. Minnestaden har såleis ikkje ført til behov for å endre bruken av eigen eigedom på ein slik måte at det utløyser rett til kompensasjon. Dersom eigar av naboeigedomen likevel meiner det er behov for å sjå på ytterlegare skjermingstiltak, oppfordrar eg naboane til å gå i dialog med Statsbygg.