Skriftlig spørsmål fra Seher Aydar (R) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2267 (2021-2022)
Innlevert: 07.06.2022
Sendt: 08.06.2022
Besvart: 16.06.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Seher Aydar (R)

Spørsmål

Seher Aydar (R): Fraværsgrensen i videregående skole har vært en stor belastning på fastlegene. Helseministeren har flere ganger uttalt at fastlegekrisen er en av hovedprioriteringene til regjeringen innen helse. Nå rulles fraværsgrensen ut fra høsten.
Vil regjeringen gjøre noe for å sikre at dette ikke fører til et enda større press på fastlegeordningen?

Begrunnelse

Regjeringen har erkjent at vi står i en fastlegekrise og helseministeren har flere ganger sagt at det er en av de viktigeste oppgavene de har å løse innen helse. Antall folk i Norge som står uten fastlege øker hvert kvartal og er nå oppe i 150 000 mennesker. Fraværsregelen i videregående skole som ble innført av høyreregjeringen i 2016 medførte en stor belastning på fastlegene. Disse trenger timer på kort varsel for å dokumentere forkjølelser og andre lidelser som ikke egentlig krever helsehjelp, og binder dermed opp akutt-timer satt av til reelle helsebehov som haster. Allmennlegeforeningen har lenge vært klare på at de mener denne formen for attestering er dårlig utnyttelse av helseressursene og at ordningen har presset legenes ressurser og noen steder ført til at alvorlig syke pasienter har blitt fortrengt.
Da fraværsregelen ble gjeninnført en kort periode i fjor uttalte leder for Allmennlegeforeningen, at han var er svært bekymret over kapasitetsutfordringene i fastlegeordningen og at vi trenger den kapasiteten vi har, til å gi helsehjelp til dem som har behov for det.
I Hurdalsplattformen angir regjeringen at de vil «Betre dagens fråværsreglement slik at det blir mindre rigid og byråkratisk, meir rettferdig for elevane og legg opp til auka gjennomføring.» Nå har regjeringen gitt signaler om at de igjen ruller ut fraværsgrensa som den var, men sier også at de vil se på hvordan det kan gjøres mindre byråkratisk, men de sier ingenting om hva de vil endre på og når disse endingen vil komme.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Regjeringens mål er at elevene skal være mest mulig til stede på skolen. Tilstedeværelse er viktig for å være en del av det sosiale fellesskapet og for å lære mest mulig. De vanlige fraværsreglene var ikke tilpasset smittevernrådene elevene måtte forholde seg til under pandemien. Det var derfor nødvendig med unntak fra de vanlige fraværsreglene. Unntaket skulle bare gjelde ut dette skoleåret. Nå er samfunnet tilbake i en mer normal hverdag. Det gjelder også i skolen. Det betyr at vi neste skoleår går tilbake til vanlige regler og rutiner for tilstedeværelse på skolen etter sommerferien. Det gjelder også reglene som sier at gyldig dokumentasjon er legeerklæring eller dokumentasjon fra annen sakkyndig, som for eksempel fysioterapeut, tannlege, psykolog eller helsesykepleier.
Fraværsgrensa har bidratt til at elevene er mer på skolen, men vi ser også at de vanlige fraværsreglene har sine utfordringer. En av disse er merbelastningen på allerede pressede fastleger. I Hurdalsplattformen står det at regjeringen vil forbedre dagens fraværsreglement. I tråd med dette vil Kunnskapsdepartementet utrede nærmere behovet for endringer i regelverket. Kunnskapsministeren ønsker bl.a. å se på hvordan regelverket kan forbedres slik at det bidrar til mer tilstedeværelse og økt gjennomføring i videregående opplæring, og samtidig vurdere hva som er hensiktsmessige dokumentasjonskrav ved fravær av helsegrunner. Som ledd i et slikt arbeid vil Utdanningsdirektoratet samarbeide med Helsedirektoratet om å vurdere forbedringer i fraværsreglene og regler for attestasjon.