Seher Aydar (R): Fraværsgrensen i videregående skole har vært en stor belastning på fastlegene. Helseministeren har flere ganger uttalt at fastlegekrisen er en av hovedprioriteringene til regjeringen innen helse. Nå rulles fraværsgrensen ut fra høsten.
Vil regjeringen gjøre noe for å sikre at dette ikke fører til et enda større press på fastlegeordningen?
Begrunnelse
Regjeringen har erkjent at vi står i en fastlegekrise og helseministeren har flere ganger sagt at det er en av de viktigeste oppgavene de har å løse innen helse. Antall folk i Norge som står uten fastlege øker hvert kvartal og er nå oppe i 150 000 mennesker. Fraværsregelen i videregående skole som ble innført av høyreregjeringen i 2016 medførte en stor belastning på fastlegene. Disse trenger timer på kort varsel for å dokumentere forkjølelser og andre lidelser som ikke egentlig krever helsehjelp, og binder dermed opp akutt-timer satt av til reelle helsebehov som haster. Allmennlegeforeningen har lenge vært klare på at de mener denne formen for attestering er dårlig utnyttelse av helseressursene og at ordningen har presset legenes ressurser og noen steder ført til at alvorlig syke pasienter har blitt fortrengt.
Da fraværsregelen ble gjeninnført en kort periode i fjor uttalte leder for Allmennlegeforeningen, at han var er svært bekymret over kapasitetsutfordringene i fastlegeordningen og at vi trenger den kapasiteten vi har, til å gi helsehjelp til dem som har behov for det.
I Hurdalsplattformen angir regjeringen at de vil «Betre dagens fråværsreglement slik at det blir mindre rigid og byråkratisk, meir rettferdig for elevane og legg opp til auka gjennomføring.» Nå har regjeringen gitt signaler om at de igjen ruller ut fraværsgrensa som den var, men sier også at de vil se på hvordan det kan gjøres mindre byråkratisk, men de sier ingenting om hva de vil endre på og når disse endingen vil komme.