Skriftlig spørsmål fra Grunde Almeland (V) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2305 (2021-2022)
Innlevert: 10.06.2022
Sendt: 13.06.2022
Besvart: 20.06.2022 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Grunde Almeland (V)

Spørsmål

Grunde Almeland (V): Hvordan vurderer statsråden muligheten for å gi Nasjonalbiblioteket et mandat og eventuelt ressurser til å utvikle og drifte et nytt fagsystem for folkemusikkarkivene?

Begrunnelse

Norge har en plikt til å realisere målene i UNESCO-konvensjonen om immateriell kulturarv, og til å legge strategier for bevaring og videreføring av kulturarv.
Sammenlignet med moderne teknologi fremstår katalog-/fagsystemet for folkedans og folkemusikk, Fiol, som foreldet og utdatert, og flere arkiver gjør nyregistreringer i Excel. I 2002 ble de norske rettighetene overført til Folkmusikens hus i Rättvik i Sverige, og én ansatt har hatt eneansvaret for å drifte og videreutvikle fagsystemet. Vedkommende er nå pensjonert, og driften av programvaren er redusert til frivillig arbeid med et minimum av ressurser.
Folkemusikkarkivene befinner seg i en situasjon der materiale som allerede er katalogisert i Fiol risikerer å bli en tidskapsel av metadata, og hvor data fra samtidsdokumentasjon blir tilfeldig ført i ulike Excel-lister ved de enkelte arkivene. Et godt katalog-/fagsystem er en forutsetning for bevaring, tilgjengeliggjøring og formidling av arkivmateriale. Folkemusikkarkivene forvalter en kulturarv i evighetens perspektiv, og arkivene trenger et nytt og driftssikkert nasjonalt forankret fagsystem.
Nasjonalbiblioteket har tidligere fått mandat og midler fra kultur- og likestillingsdepartementet til å digitalisere den audiovisuelle kulturarven og øvrig kulturarvsmateriale fra ABM-sektoren i Norge, herunder også materialet fra folkemusikkarkivene. Data registrert i Fiol er ikke kompatible og konverterbare med andre systemer før de er bearbeidet. I verste fall kan man i fremtiden risikere at metadata knyttet til samlinger, ikke er tilgjengelige på grunn av et foreldet fagsystem. Det vil være svært uheldig hvis digitalisert folkemusikk- og folkedansmateriale ikke kan tilgjengeliggjøres eller formidles som en følge av utdatert teknologi og manglende tilgang til metadata. Av den grunn er det helt vesentlig at digitalisering av den norske kulturarven og utvikling av et nytt fagsystem for folkemusikkarkivene i Norge ses i sammenheng med hverandre. Digitaliseringen av norsk folkemusikk- og folkedans må kunne knyttes til et kompatibelt, operativt og fremtidsrettet fagsystem.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: Nasjonalbiblioteket forvalter Norges største samling folkemusikk og har nasjonalt ansvar for digitalisering av audiovisuelle samlinger, samt bidra til bevaring og tilgjengeliggjøring av materialet.
Nasjonalbiblioteket dokumenterer norsk folkemusikk gjennom pliktavlevering, egne dokumentasjonsopptak og digital avlevering fra større utgivere og arrangører som Riksscenen for nasjonal og internasjonal folkemusikk, joik og folkedans. I samlingen inngår også Norsk folkemusikksamling, som ble overført fra Universitetet i Oslo til Nasjonalbiblioteket i 2014. Nasjonalbiblioteket driver med aktiv forskning, publisering og formidling på feltet. Formidling av folkemusikksamlingen skjer hovedsaklig via nettbiblioteket www.nb.no, samt gjennom Nasjonalbibliotekets egne utgivelser og arrangementer.
Nasjonalbiblioteket har over flere tiår jobbet med digitalisering av egen samling, og i 2019-2020 fikk virksomheten utvidet mandat og midler til også å digitalisere audiovisuell kulturarv fra hele arkiv-, bibliotek- og museumssektoren i Norge. Digitalisering av norsk folkemusikk og folkedans inngår i dette arbeidet.
Kultur- og likestillingsdepartementet registrerer at mange folkemusikkarkiv rundt om i landet ønsker Nasjonalbibliotekets digitaliseringsoppdrag velkommen, men uttrykker samtidig behov for en mer langsiktig og sikker katalogløsning på området. Departementet er videre kjent med at katalogsystemet FIOL, som lenge har vært et viktig verktøy for folkemusikkarkivene i Norge, er sårbart og bør erstattes av et nytt og oppdatert fagsystem for registrering og katalogisering av folkemusikk og folkedans. Aktører på folkemusikkfeltet har vært i kontakt både med departementet og Nasjonalbiblioteket om behovet for nytt fagsystem. Departementet er allerede i dialog med Nasjonalbiblioteket om hvordan utfordringene for folkemusikkarkivene kan løses. Nasjonalbiblioteket jobber nå med å få oversikt over utfordringer og mulige løsninger. Det vil også være behov for å se dette i sammenheng med øvrige initiativ for registrering og samordning av metadata og løsninger for tilgjengeliggjøring av kulturarvmateriale. Kultur- og likestillingsdepartementet vil følge opp dette i den videre dialogen med Nasjonalbiblioteket.