Skriftlig spørsmål fra Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2312 (2021-2022)
Innlevert: 11.06.2022
Sendt: 13.06.2022
Besvart: 21.06.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Spørsmål

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Hvordan vil justisministeren følge opp anbefalingene fra Riksrevisjonen?

Begrunnelse

Denne uka kom rapporten som viser at det er alvorlige svakheter ved myndighetenes innsats mot vold i nære relasjoner. Det er risiko for at de voldsutsatte ikke får den hjelpen de trenger, og oppklaringsprosenten går ned.
Dette er en rapport og kritikk som virkelig må tas på alvor og følges opp.
Riksrevisjonen kommer med flere anbefalinger til justis- og beredskapsdepartementet, herunder tiltak for å øke oppklaringsprosenten og sikre kort saksbehandlingstid i saker om vold i nære relasjoner og sikre kunnskap i politidistriktene om æresrelatert vold, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Riksrevisjonens rapport er alvorlig og avdekker flere forbedringsområder både innenfor justissektoren, men også når det gjelder tverrsektorielt samarbeid mot vold i nære relasjoner.
Regjeringen har igangsatt arbeidet med en opptrappingsplan som omhandler vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner. Formålet med opptrappingsplanen er å legge til rette for bedre forebygging og avdekking, bedre oppfølging av voldsutsatte, økt kompetanse, styrket samarbeid mellom tjenester og sektorer, samt å sørge for at vold og overgrep får nødvendig prioritet i hele straffesakskjeden. Opptrappingsplanen utarbeides av åtte departementer, og arbeidet ledes av Justis- og beredskapsdepartementet. Riksrevisjonens kritikk og anbefalinger vil være sentrale i arbeidet med opptrappingsplanen. Planen skal foreligge i 2023.
Samordning og samarbeid i arbeidet mot vold i nære relasjoner, på alle myndighetsnivåer, vil også være et viktig tema i arbeidet med opptrappingsplanen. Det inkluderer blant annet tiltak for å øke kunnskapen om avvergings- og opplysningsplikten.
Innenfor Justis- og beredskapsdepartementets ansvarsområde følger Riksadvokaten og Politidirektoratet (POD) opp evalueringer av besøksforbud og omvendt voldsalarm. Et forslag om å ilegge elektronisk kontroll ved brudd på besøksforbud har vært på høring. Videre utarbeider POD nasjonale retningslinjer for støttesentrene for kriminalitetsutsatte som skal bidra til å sette en felles standard for støttesentrenes virksomhet og arbeid. Det pågår i tillegg et arbeid i politiet for å øke kunnskapen om æresrelatert vold, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Riksadvokaten har, i samarbeid med POD, fått i oppdrag å analysere årsaker og iverksette adekvate tiltak for å øke oppklaringsprosenten.