Irene Ojala (PF): Ser statsråden utfordringene ved disse skjevhetene, og vil statsråden i det videre sikre en mer rettferdig kostnadskompensasjon for bøndene?
Begrunnelse
Det vises til brev av 15.06.22 til Landbruks- og matminister Sandra Borch:
Flere bønder i nord har tatt kontakt med Pasientfokus i forbindelse med landbruksoppgjøret. Bøndene har prøvd å finne ut av landbruksoppgjørets kompensasjonsordning. De som driver med små sauebruk har ofte betraktelig lavere inntekt enn de som driver med melkeproduksjon.
Sauebønder i Finnmark sier at det stort sett prisøkningen på gjødsel som blir dekket, men ikke kostnadsveksten på andre utgifter på gården.
Eksempel fra sauebruk i Varanger viser hvordan dette slår skjevt ut. Bønder som hadde økonomi til å kjøpe kunstgjødsel høsten 2021 får samme kompensasjon som de som ikke hadde økonomi sist høst, men måtte kjøpe all kunstgjødsel i vår.
En bonde sendte meg kopi av to fakturer på kunstgjødsel. En fra 2021, den andre fra 2022. Prisen på 40 sekker kunstgjødsel i 2021 kostet 124 000-, mens i år har bonden betalt 252 000 for 38 sekker. Det vil si mer enn en dobling av prisen.
Som kompensasjon får bonden til sammen 96 455 kroner, hvorav drøyt 40 000 skal kompensere økte gjødselkostnader. Resterende skal dekke annen prisøkning på for eksempel diesel/olje, kraftfor og plast/nett.
Ser vi nærmere på nevnte fakturaer, ser vi at høsten 2021 kostet kunstgjødsel 5.- per kilo. Mens prisen i vår (2022) er på 11 kr. pr. kilo. Det betyr at noen får omtrent gratis gjødsel i år. Årets jordbruksoppgjør forsterker forskjellene innad i landbruket. Det var kanskje ikke meningen?
Ordningen oppleves svært urettferdig, Den bonden som kjøpte gjødsel i vår får kompensert ca. halvparten av kostnaden, mens naboen som kjøpte gjødsla i fjor høst får kompensert alt.
I følge jordbruksoppgjøret skal bonden få full kostnadskompensasjon, men dette stemmer altså ikke, fordi sauebøndene har betydelig kostnadsøkning også etter at kompensasjonen er utbetalt.
En bonde sammenligner årets landbruksoppgjør med strømstøtten - og mener at strømstøtten er mer rettferdig innrettet i forhold til kostnadskompensasjonen i jordbruksoppgjøret. Bonden stiller et viktig spørsmål: ville det vært riktig at folk i Finnmark, som har lav strømregning, skulle fått samme strømstøtte som de som bor sørpå.