Skriftlig spørsmål fra Christian Tybring-Gjedde (FrP) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2427 (2021-2022)
Innlevert: 22.06.2022
Sendt: 22.06.2022
Rette vedkommende: Næringsministeren
Besvart: 29.06.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Christian Tybring-Gjedde (Uav)

Spørsmål

Christian Tybring-Gjedde (FrP): Rettighetene til å utvinne kull i Austre Adventfjord er til salgs. Den norske stat ønsker ikke å kjøpe disse, mens både russiske og kinesiske kjøpere skal være interessert.
I lys av den nye og alvorlige geopolitiske sikkerhetssituasjonen, mener utenriksministeren det kan være klokt å revurdere beslutningen om å ikke kjøpe kullrettighetene?

Begrunnelse

Jeg viser til artikkelen i E24 publisert 18. juni i år, «Skyggespillet om Svalbard», som omtaler den norske investoren som forsøker å selge rettigheter til å utvinne kull. Selve eiendommen er solgt til staten i 2016, mens staten ikke ønsker å kjøpe kullrettighetene. Investoren frykter at et kinesisk eller russisk selskap vil kjøpe disse, og dermed vil kunne befeste sin posisjon på Svalbard ytterligere. Svalbard er som kjent en svært strategisk øygruppe.
Det refereres i artikkelen til at norske myndigheter er «ubekymret» fordi «Norges suverenitet på Svalbard er ubestridt, og uavhengig av norsk gruvevirksomhet eller kontroll over kullrettigheter». Russlands angrep på Ukraina viser imidlertid at folkerettslige prinsipper ikke er verdt mye hvis stormaktene ser det som fordelaktig å handle i strid med disse. Jeg viser også til PSTs trusselvurdering fra 2021 som anslår at både Russland og Kina «vil forsøke å kjøpe eller etablere virksomhet på strategisk plassert eiendom i nord». I lys av den nye og alvorlige geopolitiske sikkerhetssituasjonen mener jeg at beslutningen kjøpe ikke å kjøpe rettighetene til å utvinne kull i Austre Adventfjord bør revurderes.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Utgangspunktet er at alle borgere og selskaper fra de statene som er part i Svalbardtraktaten kan ta utmål på Svalbard. Et utmål gir kun enerett til utvinning av mineraler i et begrenset område. Utmålsrettigheten gir ikke eierskap til grunnen og representerer derfor en begrenset rettighet sammenlignet med eiendomsrett til grunn.
En utmålsrettighet er heller ikke evigvarende. For å opprettholde et utmål må utmålshaveren utføre en viss mengde arbeid på dette (arbeidsplikt). Arbeidsplikten må oppfylles i løpet av en femårsperiode. Dersom plikten ikke oppfylles, kan utmålshaveren søke dispensasjon for å opprettholde utmålet. Men dersom arbeidsplikten ikke oppfylles og det heller ikke innvilges dispensasjon, vil utmålet falle i det fri. Det innebærer at utmålshaveren mister retten til å utnytte utmålet.
All aktivitet på Svalbard må skje innenfor miljølovgivningen. Etablering av ny gruvevirksomhet krever tillatelse etter svalbardmiljøloven. Selv om et selskap eier en utmålsrettighet, er det ingen garanti for at det innvilges tillatelse til å utvinne mineralene eller å iverksette naturinngrep.
Den statlige gruvevirksomheten på Svalbard skjer i dag gjennom Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS. Store Norske har i dag egne utmål på eiendommen Austre Adventfjord. Selskapet har ikke behov for å kjøpe ytterligere utmål på denne eiendommen. Ettersom staten for øvrig ikke direkte driver egen gruvedrift, er det vanskelig for staten å oppfylle arbeidsplikten og/eller søke dispensasjon. Det betyr at dersom staten kjøper utmålene fra Austre Adventfjord AS og videre ikke oppfyller arbeidsplikten, vil staten uansett miste utmålene etter en relativt kort periode fordi de faller i det fri.
Jeg kan ikke se at verdenssituasjonen som stortingsrepresentanten viser til, endrer våre vurderinger eller begrunnelsen bak beslutningen om ikke å kjøpe utmålene. Utmålene denne saken gjelder innebærer kun en begrenset rettighet som staten har begrenset mulighet til å holde på. En eventuell utnyttelse av utmålene fra andre vil måtte skje innenfor relevant norsk regelverk. Og la meg gjøre det helt klart: Norges suverenitet har aldri vært og vil ikke bli påvirket av hvem som til enhver tid innehar utmålsrettigheter på Svalbard.
På bakgrunn av dette kan jeg ikke se at det foreligger endrede forutsetninger som medfører at vi bør revurdere beslutningen om ikke å kjøpe utmålsrettigheter fra Austre Adventfjord AS.