Skriftlig spørsmål fra Marian Hussein (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2459 (2021-2022)
Innlevert: 24.06.2022
Sendt: 24.06.2022
Besvart: 01.07.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Marian Hussein (SV)

Spørsmål

Marian Hussein (SV): I en situasjon der Helse Sør Øst selv betoner at det er store bekymringer til kostnadsnivået på bygging av sykehus, hvilken vurdering og hvilke krav har statsråden satt til at det vurderes for å bevare eksisterende, oppgraderte sykehusbygg og tilpasse dem til dagens behov, slik at sykehusbyggingen i nye Rikshospitalet ikke går ut over de øvrige helseforetakene i Helse Sør Øst, og tilbudet til befolkningen i Groruddalen?

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Det er de regionale helseforetakene, og i dette tilfellet Helse Sør-Øst RHF, som innenfor de samlede bevilgningene fra Stortinget har ansvar for å prioritere mellom drift og investeringer. Dette innebærer at det også er de regionale helseforetakene som må vurdere om virksomhetens formål kan nås gjennom å bevare og oppgradere eksisterende sykehusbygg eller om det er behov for nybygg.
I foretaksmøtet 10. januar 2022 ba jeg de regionale helseforetakene om å sikre at helseforetakene utarbeider verdibevarende vedlikeholdsplaner med bakgrunn i tilstandsregistreringen av bygningsmassen som gjøres hvert fjerde år, slik at fastsatte mål for tilstandsgrad nås. Helse Sør-Øst erkjenner at vedlikeholdet av sykehusene over tid ikke har vært tilstrekkelig, og har vedtatt å øke tildelingen av midler til lokale investeringsformål med 200 mill. kroner for årene 2023–2026. Midlene skal brukes til økt vedlikehold basert på tilstandsbaserte vedlikeholdsplaner i det enkelte helseforetak.
Helse Sør-Øst har planlagt å bygge mange nye sykehusbygg de neste årene. Fram til 2030 planlegges det for investeringer i prioriterte byggeprosjekter på om lag 77 mrd. kroner i regionen. Beslutninger i Helse Sør-Øst om bygging av nye sykehusbygg er alltid gjenstand for omfattende vurderinger og analyser, og muligheten for utvidelse og videre bruk av eksisterende bygg og utstyr står her sentralt.
Oslo universitetssykehus har dårligst bygningsmasse av alle helseforetakene i Helse Sør-Øst og har et sterkt behov for fornying og nybygg. Samlokalisering av de mest spesialiserte tjenestene i Oslo universitetssykehus vil være viktig for framtidig drift i hele Helse Sør-Øst. Nye Oslo universitetssykehus inngår i Helse Sør-Øst sine samlede planer for å ivareta tilstrekkelig behandlingskapasitet i regionen. Helse Sør-Øst har pågående byggeprosjekter i alle helseforetak unntatt ved Sykehuset i Vestfold, som tok i bruk siste trinn i sin utbygging sent i 2021. Det er ikke overkapasitet i regionen, og forsinket utbygging av Nye Oslo universitetssykehus vil ha svært uheldige effekter på samlet kapasitet.
Befolkningen i Groruddalen har de siste årene vært godt ivaretatt på et av landets nyeste og beste sykehus. Akershus universitetssykehus er landets største akuttsykehus, med et bredt faglig tilbud. Befolkningen i Groruddalen vil på sikt få et nytt stort akuttsykehus på Aker som sitt lokale sykehus.
Byggekostnadene har økt mye den siste tiden, blant annet som en følge av korona-pandemien og den pågående krigen i Ukraina. Helse Sør-Øst følger utviklingen tett og vurderer fortløpende tiltak for å håndtere situasjonen. De har nylig gjennomført en analyse av markedet og tilhørende risiko for porteføljen av nye og pågående prosjekter i helse-foretakene.
Helse Sør-Øst opplyser at prosjekter som er under gjennomføring skal videreføres. Det samme gjelder prosjekter i forprosjektfase med tildelt finansiering fra Stortinget.
Øvrige prioriterte byggeprosjekter er vurdert som nødvendige og skal gjennomføres over tid. Det at mange av prosjektene fortsatt er i en tidlig fase, gir Helse Sør-Øst mulighet til å optimalisere gjennomføringen og supplere beslutningsunderlaget med oppdatert informasjon om markedsutvikling og entreprisestrategi.
Helse Sør-Øst har besluttet at trinnvis utbygging skal utredes for regionalt prioriterte byggeprosjekter. Det gjøres også for Nye Aker og Nye Rikshospitalet, etappe 1, ved Oslo universitetssykehus.