Sofie Marhaug (R): Hvordan vil energiministeren stanse kraftprodusentene fra å eksportere som før, med rekordlav fyllingsgrad som resultat, og er han villig til å stille strengere krav til minstestand med regulering av eksporten som mulig konsekvens?
Begrunnelse
NVE rapporterer ukentlig om tilstandene i magasinene våre. Denne våren har vi sett kritisk lave nivåer flere steder. Direktøren i NVE, Kjetil Lund, advarte nylig i et innlegg i Aftenposten (27. juni) om at kraftprodusentene må være sitt ansvar bevisst. Statnett har også slått alarm. I et brev til NVE, som Nettavisen har publisert (30. juni), varsler de om såkalte SAKS-tiltak (svært anstrengte kraftsituasjoner). Dette kan innebære alt fra nedstenging av industri, til rasjoneringstariffer og rullerende blackout.
Gjennom en rekke spørsmål det siste året, har Rødt etterlyst handling fra regjeringen for å sørge for god nok forsyningssikkerhet, levende vassdrag og rimelige priser. I et svar på skriftlig spørsmål (1. mars) understreket Marte Mjøs Persen at regjeringen «har varslet at vi ønsker å ha en dialog med EU og Storbritannia for å undersøke om det er mulig å unngå lange perioder med ren eksport i perioder med lav magasinfylling, av hensyn til forsyningssikkerhet». I svar på skriftlig spørsmål (28. april) svarte Terje Aasland blant annet følgende:
«Regjeringen følger nøye med på utviklingen og har bedt NVE vurdere mulige konsekvenser for det norske kraftsituasjonen, i lys av mulige scenarioer for utviklingen framover. Jeg mener det vil være uklokt å konkludere før disse vurderingene er på plass.»
Tallene for eksport og fyllingsgrad er tydelige nok: Nivåene er lave. Det er på tide å begynne konkludere. Likevel risikerer vi altså at kraftprodusentene fortsetter å maksimere profitten, samtidig som NVE og Statnett varsler drastiske tiltak som følge av energiknapphet. Det dreier seg med andre ord om perioder med ren eksport og lav magasinfylling, for å sitere Mjøs Persen, mens NVE er bekymret for mulige konsekvenser for den norske kraftsituasjonen, for å sitere Terje Aasland. Om lag 90 prosent av all kraftproduksjonen er offentlig eid, og Statkraft er en av produsentene.