Marian Hussein (SV): Helse Sør-Øst har varslet en anbudskonkurranse for den tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Dagens avtaleportefølje er på ca. 1,2 mrd. kroner, og de eldste avtalene ble inngått i 2012.
Hva vil statsråden gjøre for å sikre at kapasiteten ikke svekkes gjennom det varslede anbudet, og hvordan vil hun sikre at vi unngår lengre ventetider og får et dårligere tilbud til ruspasienter som har rett til tilbud?
Begrunnelse
Den sittende regjeringen har gjentatte ganger sagt at de er opptatt av å styrke rusbehandlingen og ivareta ideelle tjenestetilbydere. Det er varslet en egen stortingsmelding og en såkalt behandlingsreform i 2023. I påvente av en behandlingsreform er det viktig at tilbudet ikke svekkes.
Det har nylig vært gjennomført offentlige anskaffelser av tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) i Helse Nord RHF, Helse Vest RHF og Helse Midt RHF.
Det er varslet en anbudskonkurranse i Helse Sør-Øst RHF som har en langt større avtaleportefølje innenfor TSB enn de andre RHFene, tilsvarende ca. 1,2 milliarder kroner, der de eldste avtalene ble inngått i 2012.
Avtalene har ikke vært konsumprisindeks-regulert, men regulert med deflator som ikke samsvarer med den reelle kostnadsutviklingen i samfunnet. Dette kan ha ført til at tilbudene gradvis og reelt sett har fått mindre penger til gjennom sine avtaleforløp. Samtidig er det grunn til å frykte at økte energipriser særlig vil ramme tilbydere i sørøst-regionen.
Rusfeltet er dessuten hele tiden i faglig utvikling, med nye retningslinjer og krav fra pasienter, pårørende, og brukerorganisasjoner.
Et nylig utslag av denne problemstillingen, var da Borgestadklinikken (Blå Kors) som hadde en avtale med Helse Sør-Øst RHF, opplevde at de hadde utviklet et etterslep på ca. 70 millioner kroner og sa opp avtalen sin i 2016. Dette førte til en begrenset offentlig anskaffelse og tildeling i 2018, der tilbudet ble redusert. Loland som hadde vært en del av Borgestadklinikken falt ut av TSB-avtalen med Helse Sør-Øst RHF og kom seg inn på Fritt Behandlingsvalg-ordningen som nå regjeringen planlegger å avvikle, som for Helse Sør-Øst RHF utgjør over 250 millioner kroner.
Gitt at avtalene er gamle og ikke fullt ut har tatt høyde for kostnadsutviklingen i samfunnet, samtidig med økte kvalitets- og kompetansekrav, er det nærliggende å anta at det totale TSB-tilbudet i Helse Sør-Øst RHF vil reduseres kraftig med mindre foretakets økonomiske ramme utvides til dette formålet.