Marie Sneve Martinussen (R): Hvordan vil finansministeren håndtere Oljefondets eierskap i banker som Ukraina anklager for å bidra til Russlands krigsforbrytelser?
Begrunnelse
Ukrainske myndigheter hevder navngitte storbanker i USA og Europa bidrar til krigsforbrytelser ved å finansiere selskaper som har tette bånd til den russiske staten eller handler olje fra Russland. Ukrainske myndigheter uttaler at de vil stevne selskapene for Den internasjonale straffedomstolen. Firmaene skal også utelukkes fra alt gjenoppbyggingsarbeid i Ukraina.
Oljefondet har ifølge sin egen oversikt (oppdatert 31/12/21) investert i samtlige av bankene som anklages – totalt 77 milliarder kroner i aksjer og 39 milliarder i rentepapirer. Blant bankene finner vi to av Oljefondets største aksjeposter.
1. JPMorgan Chase & Co (USA):
Oljefondet har en eierpost på 35 milliarder kroner og rentepapirer for 15 milliarder. JPMorgan bestyrer et fond (Russian Securities PLC) som sitter på eierskap i Gazprom, Sberbank og Rosneft. Gir lån til Vitol, et nederlandsk tradingselskap som handler russisk olje.
2. HSBC Holdings PLC (UK):
Oljefondet har en eierpost på 31,5 milliarder kroner og rentepapirer for 7,9 milliarder. HSBC eier poster i Rosneft og Gazprom, de statlige, russiske olje og gass-selskapene.
3. Citigroup Inc. (USA):
Oljefondet har en eierpost på 7,6 milliarder kroner og rentepapirer for 10,3 milliarder. Citigroup gir lån til den russiske olje- og gasskjempen Lukoil og til Vitol, et nederlandsk tradingfirma som handler russisk olje.
4. Crédit Agricole (FR):
Oljefondet har en eierpost på 2,7 milliarder kroner og rentepapirer for 5,7 milliarder. Crédit Agricole har eierskap i Rosneft og Gazprom, de statlige, russiske olje og gass-selskapene.
Finansministeren ba NBIM trekke Oljefondet ut av Russland kort tid etter at landet invaderte Ukraina. Som verdens største statlige investeringsfond er det imidlertid en risiko for at fondet finansierer russisk krigføring og krigsforbrytelser via mellommenn.
Det taler for at NBIM gjør en grundig gjennomgang av sin portefølje og følger opp Ukrainas anklager. Med sine eierposter (hele 2,9 % av HSBC) er NBIM godt posisjonert til å kreve svar fra selskapenes ledelse. Det er viktig å komme til bunns i om selskapene Oljefondet har investert i rett og slett ikke kan kvitte seg med russiske aksjer i dagens situasjon, eller om eierpostene deres, og kreditten de gir, bidrar til reelle fordeler for Russland.