Skriftlig spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2592 (2021-2022)
Innlevert: 08.08.2022
Sendt: 08.08.2022
Besvart: 10.08.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Sofie Marhaug (R)

Spørsmål

Sofie Marhaug (R): Mener olje- og energiministeren det er forsvarlig å prioritere eksport fra Tyssedal til Tyskland i en tiårsperiode, all den tid dette bidrar til å sette forsyningssikkerheten i fare, og kan det være aktuelt å reforhandle de borgerliges avtale i lys av ministerens varslede eksportrestriksjoner?

Begrunnelse

Så vidt spørreren kan se, inngikk Statkraft en avtale med Deutsche Bahn (DB) i august 2021 om å forsyne den tyske jernbanen med fornybar energi fra og med 2023 og i en periode over ti år. På DBs nettsider kan vi lese at det er Mågeli vannkraftverk i Tyssedal (Ullensvang kommune) som skal forsyne den tyske jernbanen, og at dette blir mulig på grunn av den nye utenlandskabelen NordLink. Samtidig er forsyningssikkerheten i Norge truet. Blant tiltakene som vurderes til våren er strømrasjonering. Olje- og energiministeren har senest i dag (8. august) varslet eksportrestriksjoner.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Den fysiske krafthandelen mellom prisområder skjer ved såkalt markedskobling. Dette innebærer at produsenter og forbrukere i Norge selger og kjøper kraften sin i sitt prisområde i Norge. På samme måte vil produsenter og forbrukere i utlandet selge og kjøpe kraften i sine land.
Jeg er kjent med at Deutsche Bahn i 2021 inngikk en avtale med Statkraft om kjøp av strøm levert over en tiårsperiode med oppstart i 2023. Slike langsiktige kraftavtaler mellom kjøper og selger av strøm er relativt utbredt, ofte kalt PPAer (Power Purchase Agreements). Det skaper blant annet forutsigbarhet for både forbruker og produsent. I tillegg til strømmen har Deutsche Bahn kjøpt såkalte opprinnelsesgarantier som beviser at strømmen de kjøper er fornybar.
Slike avtaler er finansielle og har ikke noen innvirkning på den fysiske kraftflyten. Det er heller ikke mulig for aktører å «reservere» kapasitet på utenlandsforbindelsene fra Norge. I utenlandskonsesjonene til Statnett, også for NordLink, er det lagt til grunn at kapasiteten på forbindelsene skal benyttes til krafthandel gjennom markedskobling. Det er derfor ikke riktig at denne avtalen medfører at eksport fra Tyssedal til Tyskland blir prioritert framfor forsyningssikkerhet i Norge.