Skriftlig spørsmål fra Dag-Inge Ulstein (KrF) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2751 (2021-2022)
Innlevert: 29.08.2022
Sendt: 29.08.2022
Besvart: 04.09.2022 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Dag-Inge Ulstein (KrF)

Spørsmål

Dag-Inge Ulstein (KrF): Åtte FN-eksperter anført av spesialrapportøren for trosfrihet, Nazila Ghanea, har nylig krevd at Iran stanser den systematiske forfølgelsen og trakasseringen av religiøse minoriteter. Ekspertene oppfordrer også det internasjonale samfunnet til å holde Iran ansvarlig og bryte tausheten rundt temaet.
Vil Norge følge denne oppfordringen fra FN , og når og på hvilken måte vil man i så fall gjøre det?

Begrunnelse

Bahaier, kristne, ateister og flere andre religiøse grupper opplever grov, systematisk forfølgelse i Iran. FN ekspertene sier at de er «alvorlig bekymret» over situasjonen i Iran, melder den norske trosfrihetsorganisasjonen Stefanusalliansen. FN ekspertene anser at en slik «stats-sanksjonert intoleranse fremmer ekstremisme og vold» De oppfordrer iranske myndigheter til «å avkriminalisere blasfemi og ta meningsfulle skritt for å sikre retten til religions- eller trosfrihet og sikre menings- og ytringsfrihet uten diskriminering».
En mulig reaksjon fra Norges side er å følge eksempelet fra den britiske ambassadøren i Iran som har sendt ut et budskap på persisk der han tar til ordet for religionsfrihet og friheten til å dele sin tro med andre samt retten til å endre tro.

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: Representanten reiser et viktig spørsmål. Jeg deler de åtte FN-ekspertenes dype bekymring over økende forfølgelse av tros- og livssynsminoriteter i Iran. Norge støtter opp om deres krav om at Iran stanser forfølgelsen og trakasseringen av tros- og livssynsminoriteter. FN-ekspertene, med spesialrapportør for trosfrihet Nazila Ghanea i spissen, fremhever særlig det som fremstår som systematisk forfølgelse av bahaier i Iran. Spesialrapportør Ghanea og de andre ekspertene krever at Iran må slutte å bruke religion på en måte som står i veien for å innfri grunnleggende menneskerettigheter.
Norge har en omfattende dialog med Iran, også om menneskerettigheter. Tros- og livssynsfrihet inngår i dette. Dialogen med Iran skjer både bilateralt med iranske myndigheter gjennom vår ambassade i Teheran, med Irans ambassade i Oslo og multilateralt gjennom FN-systemet. Norges ambassade i Teheran følger utviklingen av menneskerettighetssituasjonen i Iran nøye, inkludert den manglende tros- og livssynsfriheten i landet. Utenriksdepartementet mottar dessuten verdifull informasjon gjennom regelmessig kontakt med menneskerettighetsorganisasjoner og med bahaisamfunnets kontor for samfunnskontakt i Norge. Så sent som i august i år hadde vår ambassade i Teheran i et møte med det offisielle iranske organet High Council for Human Rights, hvor Norge uttrykte bekymring vedrørende utviklingen av situasjonen for bahaiene i Iran. Vår ambassade vil videreføre dialogen med iranske myndigheter.
Norge har tatt opp situasjonen i Iran i FNs menneskerettighetsråd. Under FNs generalforsamling er Norge medforslagsstiller for den årlige resolusjonen som tar opp menneskerettighetssituasjonen i Iran. Norge har også tatt opp situasjonen for tros- og livssynsminoriteter og kommet med anbefalinger under de faste periodiske landgjennomgangene (UPR) av Iran i FNs menneskerettighetsråd.
Dette vil Norge fortsette med.