Mímir Kristjánsson (R): Viser til Dokument nr. 15:2541 (2021-2022) – kan ministeren spesifisere oversikten (over overtredelsesgebyrer som har blitt delt ut de siste fem årene, og hvor mange av disse selskapene som har fått nye vedtak om stans, pålegg eller overtredelsesgebyr) med selskapsnavn og størrelse på gebyret?
Begrunnelse
Viser til begrunnelsen for spørsmål 15:2541. Viser også til nettsak på NRK 12.09.22 om ministerens svar på dette spørsmålet der Arbeidstilsynet i sitt innspill og bidrag til ministeren skriver følgende:
«Vi har valgt å ikke svare på siste del av spørsmål 2, der statsråden bes om å spesifisere med selskapsnavn og størrelse på gebyret. Å liste opp alle de 120 som har fått nye gebyr blir for mye, og det er ikke nødvendigvis riktig at statsråden skal oppgi selskapsnavn og gebyr i et slikt offentlig svar. Skulle vi gjøre det, måtte vi gjøre et utvalg. Spørsmålet da ville være om vi skulle oppgitt de som har fått flest nye gebyr eller de som har fått høyest nye gebyr. Uansett kan det være andre grunner til nye gebyr enn det de fikk først, og det vil kreve mer tid å gjøre et slikt utvalg».
Til NRK sier professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Eivind Smith, at det ikke er tilsynet, men statsråden som skal bestemme hva Stortinget skal få vite, eller hvilke utvalg av firmaer som skal tas med.
Videre sier professor Smith:
«Hvorfor det skulle være for mye å liste opp 120 navn, er heller ikke så lett å forstå. Tilsynet har oversikten. De vet hvem det er. Det kunne være gjort på en halvtime, sier han».
Han understreker at Arbeidstilsynet
«ikke har myndighet til å sette grenser for hva Stortinget eller statsråd kan be om eller få vite».