Skriftlig spørsmål fra Ove Trellevik (H) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2979 (2021-2022)
Innlevert: 23.09.2022
Sendt: 23.09.2022
Rette vedkommende: Næringsministeren
Besvart: 01.10.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Ove Trellevik (H)

Spørsmål

Ove Trellevik (H): Vil kostnader til kjøp av fjernvarme - og annen fornybar energi - likestilles med strømkostnader når ordningen beregner «strømintensitet» og vil ENØK-tiltak også inkluderer omlegging til annen oppvarming enn strøm?

Begrunnelse

Fredag 16. september avholdt regjeringen pressekonferanse om den nye strømkompensasjonen som skal gå til norske bedrifter. Ut i fra denne pressekonferansen og møtet som ble avholdt i Stortinget 19. september, er det fortsatt noen avgrensinger og retningslinjer som framstår som uklare. Regjeringen skal nå etablere en ny søknadsbasert og rammestyrt ordning administrert av Enova. Bedrifter med minst 3 prosent strømintensitet kan søke om tilskudd til å betale strømregningen og til å investere i energitiltak. Det er også en forventning om at bedrifter omstiller seg slik at de sparer og gjerne produserer strøm. Statsråd Vestre understreker at dette er bra i en tid der samfunnet har knapphet på strøm. Intensjonen med deler av kompensasjonen er at bedrifter skal investere i energieffektive tiltak.
Fra Stortingets talerstol den 19. september sier også statsråd Aasland at det må bli et bedre samspill mellom kraftsystemet, fjernvarmesystemet og forbrukerfleksibilitet. Flere bedrifter har gjort investeringer allerede. Det er også geografiske forskjeller på hvilken bedrifter som benytter seg av forskjellige energibærere. I tettbygde strøk og i byene, er det mange bedrifter som benytter fjernvarme til produksjon og oppvarming. Fjernvarme er en utslippsfri energibærer, basert på overskuddsenergi og lokale energiressurser, som avlaster strømnettet og som har et enormt potensialet for å avlaste strømnettet ytterligere ved videre investeringer. Fjernvarmeprisen følger strømprisen, regulert i energiloven § 5,5. Tidligere har regjeringen og Stortinget vedtatt strømkompensasjon til idretten ved en søknadsbasert ordning. Her var det helt avgjørende at fjernvarme ble likestilt med strøm, for å ivareta idrettstilbudet til unge. Dersom man skal treffe alle bedriftene som sliter med høye energiutgifter vil det være avgjørende å likestille strøm- og fjernvarmebruk.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Regjeringens viktigste tiltak for næringslivet i møte med høye og ustabile kraftpriser, er å få på plass endringer i grunnrenteskatten for vannkraft. Målet er å gjøre det gunstigere for kraftleverandørene å tilby langsiktige og forutsigbare fastprisavtaler til sine kunder. Regjeringen tar sikte på at nevnte skatteendringer kan tre i kraft fra nyttår. I påvente av at tilbudet av fastprisavtaler bedres, lanserte regjeringen den 16. september flere tiltak som skal hjelpe strømintensive foretak i en overgangsperiode. Disse har blitt konkretisert i forslag som ble lagt frem for Stortinget i dag, 30. september.
Regjeringen foreslår å opprette en lånegarantiordning og en energitilskuddsordning for næringslivet, som anslås å omfatte om lag 20 000 bedrifter i områder med særlig høye strømpriser. Ordningene er utarbeidet i tett dialog med partene i arbeidslivet, og vil bidra til å trygge arbeidsplasser og næringsvirksomhet lokalt. NHO, LO og Virke oppfordrer derfor Stortinget til å vedta ordningene som regjeringen har lagt fram.
Regjeringen foreslår å benytte to strømrelaterte vilkår som inngangskriterier til ordningene. Det ene kriteriet er at bedrifter må ha minst 3 prosent strømintensitet i første halvår av 2022, målt som strømkostnadenes andel av ordinær omsetning. Det andre er at bedriftens strømpris må ha minst doblet seg i løpet av det siste året.
Dette innebærer at bedrifter som i hovedsak benytter andre energiformer enn strøm, ikke vil kunne omfattes av ordningene. Regjeringen foreslår imidlertid å gjøre et unntak for foretak som benytter seg av fjernvarme. En viktig grunn er at prisen på fjernvarme følger strømprisen etter energiloven. I tillegg er både fjernvarme og strøm i all hovedsak basert på fornybare energikilder, som vi har som mål å utvikle videre på veien mot lavutslippssamfunnet. Som representanten også viser til, bidrar fjernvarme til å avlaste strømnettet og regjeringen ønsker derfor å opprettholde bedriftenes insentiver til å velge fjernvarme framfor strøm. Regjeringen vil avklare detaljer knyttet til fjernvarme nærmere i forskriften som ordningen vil hjemles i.
Energitilskuddsordningen som vi har foreslått, vil gi bedrifter sterke insentiver til å investere i energieffektivisering og løsninger som kan spare dem for strømutgifter på sikt. Dette vil være bra både for bedriftenes lønnsomhet og for samfunnet i en tid der strøm benyttes til stadig flere formål. Det vil innen kort tid publiseres detaljert informasjon om hvilke energitiltak som er forhåndsgodkjente for støtte gjennom ordningen. Vi vet allerede at dette vil omfatte tiltak som næringslivet ikke kan få tilskudd til per i dag, som installering av energistyringssystemer, etterisolering, LED-lys og lysstyring, spillvarme og solcellepaneler.