Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Vurderer statsråden å utsette ikrafttredelsen av voldserstatningsloven og hvis ikke, hvordan vil hun sørge for at allmennheten og relevante instanser får kjennskap til innholdet i loven, all den tid kunngjøring om ikrafttredelse skjer kun få måneder før loven trer i kraft?
Begrunnelse
Justis- og beredskapsdepartementet varslet den 23. september at ny voldserstatningslov skal tre i kraft allerede fra 1.januar 2023. Det vil si at berørte aktører, herunder voldsutsatte, hjelpeorganisasjoner, offentlige instanser og andre vil ha rett over tre måneder på seg til å omstille seg etter den nye loven.
Den nye loven skal gjelde for saker der første søknad om voldsoffererstatning er sendt etter den nye lovens ikrafttredelse. Det er et vilkår i loven om at søknad må sendes innen ett år etter henleggelse av saken hos politiet i saker hvor det ikke foreligger dom. Til forskjell fra tidligere lov hvor det holdt at forholdet ikke er strafferettslig foreldet. En konsekvens av dette vil bli at saker som er henlagt før 01.01.22 vil bli avvist uavhengig av om søker er erstatningsberettiget. Dermed vil tusenvis av voldsofre som egentlig har rett til erstatning kunne stå i en situasjon hvor saken deres er foreldet etter vol. Kontoret for voldsoffererstatning anslår selv at ca. 1 av 8 erstatningsberettigede faktisk har søkt om erstatning.
Det er et stort informasjonsbehov knyttet til endringene. Dette er per nå ikke allment kjent, og vil trolig ikke rekke å bli det før loven trer i kraft.
Det registerets at departementet har utarbeidet en kunngjøring om endringene, men for å nå ut til berørte parter er dette klart ikke tilstrekkelig. Det er svært mange instanser som har behov for informasjonen, fra helsepersonell til hjelpeinstanser og advokater. For å nå direkte ut til voldsutsatte som ikke lenger er i kontakt med offentlige eller andre aktører knyttet til voldshendelsen vil dette uansett ikke være tilstrekkelig. Det er per nå ikke kjent om departementet har laget en plan for at nødvendig informasjon når ut til relevante instanser.