Seher Aydar (R): Både tillitsvalgte og Løvemammaene har delt sine bekymringer om konsekvensene av helikopterplattform utenfor barneavdelinga på Rikshospitalet. Det bestrides hvor mange årlige landinger det vil være, og det er ikke gitt noen svar på hvordan barna og pasientene skal skjermes tilstrekkelig.
Kan statsråden avklare hvor mange helikopterlandinger det vil være årlig på plattformen for hvert år fram til 2030, og hva dette innebærer for liv og helse?
Begrunnelse
Søknaden legger til grunn at det vil lande 35 helikopter årlig på den omsøkte plattformen. Disse tallene bestrides fra flere hold, inkludert fra en rekke ansatte ved sykehuset. Så sent som 27. september sendte tre tillitsvalgte leger fra Oslo universitetssykehus og HSØ informasjon om at man kan regne med totalt 700 landinger årlig, der omtrent 200 vil være med de nye redningshelikoptrene SAR Queen.
Den planlagte helikopterplattformen er tenkt plassert i et gårdsrom som ligger umiddelbart ved føde-, barsel- og observasjonsavdelingene og svært nær nyfødtintensiv. Flere barneavdelinger ligger også tett på dette området. Tillitsvalgte er dypt bekymret for hva dette vil bety for liv og helse for pasientene generelt, og for premature og kritisk syke nyfødte spesielt. Tillitsvalgte leger ved nyfødtavdelingen skriver: «Vi er mest bekymret for mulige skadelige konsekvenser for ekstremt premature barn født før uke 25 den første leveuken.» og videre «Utsettes de for stress (også støy) øker risikoen for hjerneblødning betydelig.»
Helse Sørøst har søkt om dette som ordinær byggesak, noe som innebærer at det ikke har vært konsekvensutredet, og at kun nærmeste naboer er varslet og at det ikke er offentlig høring. Helikoptertilgang er en nødvendig del av sykehuset, men det er ikke bare en ordinær byggesak. Dette kan ha store helsemessige konsekvenser.
Jeg understreker at jeg ikke lurer på hva helseforetaket mener, og stiller dette spørsmålet til helseministeren.