Skriftlig spørsmål fra Ine Eriksen Søreide (H) til statsministeren

Dokument nr. 15:210 (2022-2023)
Innlevert: 23.10.2022
Sendt: 24.10.2022
Rette vedkommende: Kommunal- og distriktsministeren
Besvart: 28.10.2022 av kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik

Ine Eriksen Søreide (H)

Spørsmål

Ine Eriksen Søreide (H): Står statsministeren bak kommunalministerens beslutning om å nekte å publisere en forskningsrapport fra FFI om scenarier for uønsket påvirkning i forbindelse med norske valg, med begrunnelse at «hvis forskerne ønsker å presentere slike argumenter for EU eller EØS, kan de melde seg inn i en organisasjon eller et politisk parti, i stedet for å pakke det inn i en forskningsrapport om valgpåvirkning» (…), og vil regjeringen kun publisere forskning som er i tråd med regjeringens politiske standpunkter?

Begrunnelse

NTB publiserte 22.10. en svært oppsiktsvekkende sak om at kommunalminister Gjelsvik nekter å publisere forskningsrapporten fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) fordi han er uenig i rapportens innhold og konklusjoner. FFI er en etat underlagt Forsvarsdepartementet, og Kommunal- og distriktsdepartementet har selv bestilt forskningsrapporten. Statsråden avfeier scenariet FFI presenterer om at en utenlandsk aktør kan ha som mål å isolere Norge fra det europeiske fellesskapet, f.eks. gjennom utmelding av EØS-avtalen. Statsråden hevder at dette scenariet som forskerne presenterer kan «gi næring til konspirasjonsteorier og koble EØS-motstand til ekstreme politiske synspunkter».
Kommunal- og distriktsdepartementet har ansvar for valggjennomføring, og for å vurdere trussel- og risikobildet mot norske valg. Uønsket påvirkning i forbindelse med valg er et høyst reelt og aktuelt scenario, spesielt i en sterkt forverret sikkerhetspolitisk situasjon. Det er svært alvorlig at statsråden med ansvar for valggjennomføring avfeier et så alvorlig scenario fordi han misliker det trussel- og risikobildet forskerne presenterer.
I Hurdalsplattformen står det at «Vitskap og forskning er under press mange stader i verda, og regjeringa vil hegne om kunnskapens egenverdi, forskningas integritet og den akademiske fridommen.» Dette er helt opplagt, og det er graverende at kommunalministeren aktivt forsøker å undergrave prinsippene om kunnskapens egenverdi, forskningens integritet og den akademiske friheten. Regjeringen skriver selv i den helt ferske Meld. St. 5 (2022–2023) Langtidsplan for forskning og høyere utdanning 2023–2032 at «i Norge i dag er den generelle tilliten til forskningen høy. Også her i landet er det likevel registrert flere uheldige utviklingstrekk i senere år. I ulike sammenhenger har det blant annet vært rapportert om press mot den akademiske friheten, og særlig mot den akademiske ytringsfriheten. (...) Slike utfordringer er bakgrunnen for at regjeringen ønsker å bruke langtidsplanen til å rette oppmerksomhet mot tilliten til forskning.»

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Svar

Sigbjørn Gjelsvik: På oppdrag frå departementet har Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) gjennomført eit oppdrag om valpåverknad. Oppdraget har resultert i to rapportar. Den første rapporten vart publisert i januar, og var ei kartlegging av om utanlandske aktørar forsøkte å påverke stortingsvalet i 2021. Forskarane konkluderte med at dei ikkje kunne finne teikn til at utanlandske aktørar hadde forsøkt å påverke valgjennomføringa, valresultatet eller tilliten til valet. Dei fann likevel teikn til at utanlandske aktørar er til stades på digitale flater med mange norske brukarar.
Den andre rapporten skildrar mellom anna eit sett med scenario om korleis valpåverknad kan tenkjast å skje i ein norsk kontekst. I avtalen departementet har inngått med FFI, er det slått fast at rapporten skal gjerast offentleg. Departementet informerte i september FFI om at dei kunne publisere rapporten. Departementet har ikkje, slik representanten hevdar, gjort forsøk på å nekte eller forhindre publisering av rapporten.
At vi har kunnskap og beredskap for å motverke uønskt påverknad, anten det er frå framandstatlege makter eller andre aktørar, er avgjerande for å sikre at val vert gjennomført på ein sikker og tillitvekkande måte. Dette er spørsmål eg som ansvarleg statsråd for val, og ei samla regjering, tar på høgaste alvor. Det har ikkje vore mi hensikt å angripe forskarane som har skrive rapporten, halde rapporten skjult eller legge lokk på debatten. Ulike medier som har bedt om innsyn har fått rapporten frå departementet. Vi har heile tida vore tydeleg på at forskarane kunne publisere rapporten, den ligg no offentleg tilgjengeleg hos FFI og er også lenka til frå departements sider. Rapporten har også blitt diskutert og debattert i fleire kanalar. Det er eg glad for.
Eg syner for øvrig til mine svar på spørsmål nr. 211 frå representanten Eriksen Søreide og nr. 80 frå representanten Stensland.