Skriftlig spørsmål fra Mahmoud Farahmand (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:241 (2022-2023)
Innlevert: 27.10.2022
Sendt: 27.10.2022
Besvart: 02.11.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Mahmoud Farahmand (H)

Spørsmål

Mahmoud Farahmand (H): Kan statsråden gjøre rede for hvilke risikoreduserende tiltak som er implementert etter at politiet anskaffet rundt 300 droner fra det kinesiske selskapet DJI, og gitt den sikkerhetspolitiske situasjonen mener statsråden at det fortsatt er forsvarlig å gå videre med anskaffelsen når NSM på generelt grunnlag uttaler at man «ved bruk av kinesisk produsert teknologi bør legge til grunn at informasjon kan samles inn og videreformidles til kinesiske myndigheter og kinesisk etterretning»?

Begrunnelse

I desember 2021 vant Elefun anbud om levering av omtrent 300 droner fra det kinesiske selskapet DJI til politiet. På grunn av den generelle risikoen bruk av kinesisk teknologi innebærer og nyheten om at DJI var ilagt sanksjoner av USA, reiste Høyre spørsmål om regjeringens vurderinger i spørretimen 12. januar 2022 og i skriftlig spørsmål nr. 1250. I statsrådens svar datert 22. februar 2022 opplyste hun om at «NSM sluttfører og oversender sine vurderinger innen utgangen av februar og vil med bakgrunn i dette ha dialog med POD for å sikre at politiet etablerer gode rutiner for ivaretagelse av informasjonssikkerheten». Etter gjentatte henvendelser til Politidirektoratet, ble det den 16. juni 2022 gitt innsyn i en vurdering foretatt av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Vurderingen er datert 24. mars 2022.
I vurderingen legger NSM til grunn at «at politiet vil implementere identifiserte risikoreduserende tiltak, herunder tekniske løsninger, prosedyrer, utdanning og oppfølging». NSM anbefaler også at politiet styrker fokus på operatørens evne til å kunne bedømme hvorvidt områder der skjermingsverdig/sikkerhetsgradert informasjon kan bli berørt.
NSM avslutter vurderingen med noen «betraktninger omkring den generelle risikoen knyttet til bruk av kinesisk teknologi, som bør reflekteres i politiets risikovurderinger:

• NSM kan ikke gjennomføre eller godkjenne en risikovurdering av en anskaffelse på vegne av Politidirektoratet. Jf. sikkerhetsloven § 4-2 må virksomheten selv vurdere risiko og iverksette forebyggende tiltak deretter.
• NSM har ved flere anledninger bemerket at man ved bruk av kinesisk produsert teknologi bør legge til grunn at informasjon kan samles inn og videreformidles til kinesiske myndigheter og kinesisk etterretning.
• Sikkerhetsloven stiller strenge krav til forvaltning av gradert informasjon. Sammenstilling av flere elementer ugradert informasjon kan samlet sett presentere et gradert bilde. Informasjon som har et konfidensialitetsbehov av hensyn til nasjonale sikkerhetsinteresser skal graderes etter sikkerhetsloven. Dette kan for eksempel gjelde observasjoner av skjermingsverdige objekter.
• Dersom man ved anskaffelser velger å kjøpe inn teknologi fra kun én produsent vil dette kunne utgjøre en konsentrasjonsrisiko [...]."

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg viser til mitt tidligere svar på spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 800 (2021-2022) fra stortingsrepresentant Mahmoud Farahmand og min redegjørelse i spørretimen til spørsmål nr. 20 (2021-2022) fra stortingsrepresentant Sveinung Stensland 12. januar 2022.
Droner er et nyttig arbeidsverktøy for politiet og har bidratt til å redde flere liv. Politiet bruker dronene i politioperativt arbeid, blant annet til søk og redning og åstedsfotografering. Politiet bruker ikke droner til oppgaver som vil kunne kompromittere nasjonale sikkerhetsinteresser.
NSM utførte tidligere i år konkrete vurderinger av hvordan politiet bør innrette seg knyttet til informasjonssikkerhet ved bruk av droner. Basert på blant annet disse vurderingene har Politidirektoratet etablert retningslinjer som regulerer politiets bruk av droner. Det er innført flere risikoreduserende tiltak for å bedre informasjonssikkerheten. Tiltakene innebærer blant annet kompetanseheving for politiets dronepiloter om informasjonssikkerhet, skriftlige risikovurderinger før hvert oppdrag og regler for hvilke type oppdrag og i hvilke geografiske områder politiets droner kan benyttes.