Skriftlig spørsmål fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:312 (2022-2023)
Innlevert: 03.11.2022
Sendt: 04.11.2022
Besvart: 11.11.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Spørsmål

Andreas Sjalg Unneland (SV): Vil ministeren fremme tiltak for at politiets utlendingsenhet får fortgang angående verifiseringen vedrørende identitetsavklaringsprogrammet for de gjenstående 289 kurderne fra Irak?

Begrunnelse

Det er 6 år siden Stortinget vedtok anmodningsvedtak nr. 505 om identitetsavklaringsprogrammet den 01.03.2016. Høsten 2017 ble verifiseringsmetode utprøvd av UDI og PU og det ble også gjennomført et pilotprosjekt våren 2018 som var vellykket. Flesteparten av kurderne som kom til Norge i perioden 1999-2000 har nå over tjue års botid i Norge. Mangelen på gyldige identitetsdokumenter skaper store vanskeligheter for dem i hverdagen. Mange får ikke bankkort. Mange får ikke pass og kan ikke besøke familie.
I instruks av 12.04.2019 ble UDI instruert om å iverksette identitetsavklaringsprogrammet. I samme instruks fremkommer det følgende:

«UDI instrueres om å tilrettelegge for en rask avvikling av identitetsavklaringsprogrammet. I tilfeller der en søker får verifisert en helt ny identitet skal UDI også prioritere å behandle sak om identitetsendring. UDI skal prioritere behandlingen av søknadene om statsborgerskap.»

Programmet ble igangsatt 1. mai 2019. Flere har ventet flere år på å få avgjort sin søknad. For de menneskene som lever i usikkerhet synes saken slik at Politiets utlendingsenhet arbeider med verifisering, og at UDI behandler statsborgerskap søknaden etter at identiteten har blitt verifisert av Politiets utlendingsenhet. Både Departementet og UDI har informert deltakerne fra identitetsavklaringsprogrammet om at saken har blitt prioritert. Så det synes som at stillstanden kan skyldes at politiets utlendingsenhet nedprioriter verifiseringen. I oppdaterte tall fra 01.10. 2022 så var det 351 som har fått verifisert sin identitet, det vil si kun 1 har fått verifisert sin identitet siden 31.08.2022. Fra juni 2022 til oktober så er det kun 14 som har fått verifisert sin identitet. Som tallene viser så går det nå svært sakte med verifiseringen. Hvis tiltak ikke blir iverksatt i nærest framtid vil ikke sakene bli ferdig på seks år. Dersom så er tilfelle vil ministeren sikre fortgang i prosessen slik at de som har levd i over tjueår i Norge endelig kan få statsborgerskapet de har ventet i altfor lang tid på.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Jeg vet at deltakerne i identitetsavklaringsprogrammet for irakere har ventet lenge på å få norsk statsborgerskap. Jeg har stor forståelse for belastningen de kjenner på, og de praktiske utfordringene det medfører. Identitetsavklaringsprogrammet for irakiske statsborgere ble iverksatt våren 2019. I en lang periode gjorde pandemien arbeidet vanskelig. Nå skaper ikke pandemien problemer lenger, men fortsatt går verifiseringen for sakte. Per 1. november i år er det 351 personer som hadde fått avklart sin identitet. Da jeg svarte Stortinget om saken 10. mai i år var tallet 259 personer. UDI informerer om at det er 294 saker som det gjenstår å få verifisert. Jeg er opptatt av at dette skjer fortest mulig. Som jeg uttalte i svaret av 10. mai så er det fortsatt utfordrende å gjennomføre prosedyren som benyttes for verifisering av identiteten til deltakerne i programmet. Dette skyldes omstendigheter som i all hovedsak ligger utenfor utlendingsforvaltningens kontroll. Gjennomføring av arbeidsoppgavene har høy prioritet i både UDI og PU. Jeg vil sammen med Justis- og beredskapsministeren bidra til å få fortgang i prosessen. Vi tar sikte på at identitetene som det gjenstår å verifisere avklares i løpet av første halvår 2023. UDI vil fremover publisere månedlige oppdateringer om fremdriften.