Tage Pettersen (H): Har regjeringen vurdert konsekvensen av hvordan den økte vannkraftskatten vil påvirke fortsatt bredbåndsutbygging i Norge sett i lys av at mye av bredbåndsutbyggingen i Norge skjer gjennom lokale kraftselskaper?
Begrunnelse
I Hurdalsplattformen har regjeringen en ambisjon om å sikre at alle husstander skal ha tilgang til høyhastighetsbredbånd innen 2025. Fremdeles er det rundt 160 000 husstander som mangler skikkelig bredbånd, og det samme gjelder fremdeles også mange offentlige institusjoner og bedrifter.
Bakteppe for spørsmålet er at det er de lokale kraftselskapene som i hovedsak har stått for fiberutbyggingen i Norge de senere årene. De lokale kraftselskapene er i all hovedsak offentlig eide av kommuner/fylker i landet. Disse aktørene kan ikke snu seg rundt til sine eiere for å be om tilførsel av ny egenkapital i en situasjon hvor de har behov for tilførsel av kapital til gode prosjekter.
Ordførerne i Inderøy, Namsskogan og Stjørdal påpeker denne utfordringen i et innlegg i Trønderdebatt tidligere i november:
«Konsekvensene av regjeringens tøffe skattegrep er at staten tar en større andel av vannkraftverdiene. For NTE ville en økning til 67 prosent skatt på vannkraft og 90 prosent skatt når strømprisen er høy, betydd en skatteøkning på 130 millioner i 2021. Det er mye penger, og det innebærer at hele overskuddet fra vannkraftverkene til NTE hadde gått til staten som skatt. For NTE betyr betydelig økt grunnrenteskatt til staten mindre handlingsrom til å gjennomføre NTEs framtidsløfte; å gjøre Trøndelag klimanøytralt og digitalt.»