Skriftlig spørsmål fra Turid Kristensen (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:460 (2022-2023)
Innlevert: 20.11.2022
Sendt: 21.11.2022
Besvart: 30.11.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Turid Kristensen (H)

Spørsmål

Turid Kristensen (H): Jeg er gjort oppmerksom på at organisasjoner som tidligere har fått støtte over statsbudsjettet, men som nå skal kunne søke fra en større samlepott, har fått beskjed om at ny ordning ikke er utformet og at organisasjonene trolig ikke kan få utbetalt støtte før i april.
Hvordan vil statsråden sikre kontinuitet i viktige lavterskel støttetilbud som også vil være støtteberettiget etter ny ordning?

Begrunnelse

Mange uttrykker forståelse for endringene regjeringen forslår, men er svært bekymret for at disse innføres før støtteordningene er utformet, betingelsene er avklart, søknadsfrister er fastsatt og for at utbetalinger sannsynligvis ikke vil kunne finne sted før langt ut i 2023.
Skeiv Ungdom er en av organisasjonene som har vært konstruktive i arbeidet med å finne gode løsninger. De har ikke bedt om å få tilbake øremerkingen de tidligere har hatt, men de har bedt om mer forutsigbarhet enn den plutselige endringen gir. De er også avhengige av å vite hvor mye midler de har tilgjengelig for sitt viktige arbeid med Ungdomstelefonen i januar 2023.
Skeiv Ungdom uttaler at det er overhengende fare for at Ungdomstelefonen vil være stengt fra og med nyttår. Tusenvis at unge skeive vil brått miste unik støtte og veiledning om kjønn, identitet, seksualitet og psykisk helse.
Skeiv Ungdom har fått opplyst fra Helsedirektoratet at ordningen de skal kunne søke midler fra til sin hjelpetjeneste, ikke finnes enda. De har også fått opplyst at søknadsfristen på denne ordningen vil være seks uker etter utlysning. Det vil si at det allerede er umulig å få søkt før jul. Direktoratet har vært like tydelige på at det ikke vil være midler til utbetaling i januar. Det anslås at penger først kan utbetales i april.
Skeiv Ungdom opplyser at de ikke har penger til å drive Ungdomstelefonen i mellomtiden. Det vil bety at den må legges ned. Det bare et halvt år etter det rystende anslaget mot homofile i Oslo.
En rapport fra Skeiv Ungdom viser at det fortsatt er minst like tøft og vond å være ung og skeiv. De får stadig flere henvendelser, fra stadig yngre skeive. Temaene som tas opp blir stadig mer alvorlige – 7 % av samtalene handlet om selvmord.
Ungdomstelefonen mottok 11. 949 samtaler i 2021. I tillegg håndterer Ungdomstelefonen 150 årlige forespørsler nasjonalt og lokalt fra både offentlige og ideelle aktører som ber om faglige innspill og rådgivning med bakgrunn i Skeiv Ungdoms unike brukerperspektiv.
Vi har ikke råd til å miste et så viktig tilbud som Ungdomstelefonen til Skeiv Ungdom. Det må legges til rette for en overgang mellom fast post på statsbudsjettet til søkbar ordning som ikke medfører at organisasjonene så brått står overfor en uhåndterbar uforutsigbarhet.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023 er det foreslått å avvikle tilskudd til en rekke navngitte tilskuddsmottakere. Økt bruk av øremerkede tilskudd til navngitte tilskudds-mottakere har ført til at det har blitt stadig mindre penger til søknadsbaserte ordninger. Det er et mål at tilskudd skal gis fra en tilskuddsordning der en bevilgning blir utlyst og fordeles på flere mottakere på grunnlag av åpne søknadsprosesser og kjente tildelingskriterier, i tråd med hovedregelen i økonomiregelverket for staten.
Regjeringens forslag til statsbudsjett ligger nå til behandling i Stortinget. Det er ikke foreslått noen overgangsordning. Jeg har forståelse for at det er krevende for organisasjonene, spesielt med tanke på kontinuitet i tilbudet. Helse- og omsorgsdepartementet jobber nå sammen med Helsedirektoratet med utarbeidelse av nye tilskuddsregelverk og revidering av eksisterende tilskuddsregelverk. Det er en målsetting at tilskuddsregelverkene skal være klare for utlysning så fort som mulig. Det er et løpende forbedringsarbeid i Helsedirektoratets tilskuddsforvaltning der man også vurderer hvordan man kan sikre kontinuitet og forutsigbarhet for mottakerne av tilskudd, samtidig som man sikrer en reell konkurransesituasjon.
Det er viktig å minne om at det er svært mange gode formål som er avhengig av tilskudd og det er begrensede midler til rådighet. Vi må bruke de samlede ressursene på en mest mulig hensiktsmessig og effektiv måte og fordele dem rettferdig. En virksomhet som mottar tilskudd, må nødvendigvis tilpasse driften til beløpet som tildeles. Når tilskuddsmottagere viser til at de ikke kan drifte et tilbud, så må det også vurderes om det er samsvar mellom virksomhetens ambisjonsnivå, budsjett og hva det er mulig å realisere innenfor en begrenset tilskuddsramme.
Ungdomstelefonen gjør en viktig jobb for å gi veiledning og støtte til mennesker som trenger noen å snakke med om seksualitet, kjønn, identitet, følelser, forelskelse eller sex. Vi vet at seksuell orientering har betydning for personers livskvalitet. Tall fra SSB i 2021 viste at 1 av 3 skeive er lite tilfreds med egen psykiske helse. Levekårsundersøkelsen om LBHT+-personer viste at særlig bifile og transpersoner har utfordringer på flere områder som psykisk helse og funksjonsevne, samt at de har vært sykmeldt. Fortsatt opplever mange LHBT+-personer å bli møtt med fordommer, forskjellsbehandling og hatkriminalitet. Dette tar regjeringen på alvor og det har blitt aktualisert i større grad etter terrorangrepet 25. juni. På denne bakgrunn har regjeringen i forslaget til statsbudsjett foreslått å øke støtten til LHBT+-organisasjonene med 15 millioner kroner over Kultur- og likestillingsdepartementet sitt budsjett. Dette er nær en dobling fra 2022. Målet er at pengene skal bidra til bedre levekår og livskvalitet.
Jeg har forståelse for Skeiv ungdom sin bekymring om de har midler til å fortsette med ungdomstelefonen etter jul og at det er krevende med denne usikkerheten. Samtidig vil jeg påpeke at det finnes en rekke hjelpetelefoner, chat m.v. som gir råd, veiledning og støtte. Vi har et helsevesen som skal gi nødvendig helsehjelp. I akutte situasjoner, og når det kan stå om liv og helse, er det viktig at mennesker henvender seg til det ordinære hjelpetilbudet som legevakt eller medisinsk nødtelefon 113.