Skriftlig spørsmål fra Kirsti Bergstø (SV) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:479 (2022-2023)
Innlevert: 22.11.2022
Sendt: 22.11.2022
Besvart: 30.11.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Kirsti Bergstø (SV)

Spørsmål

Kirsti Bergstø (SV): Hvor mye har det kostet de siste fire årene at staten betaler lønna til permitterte i oppdrettsnæringen fra første dag, fremfor at arbeidsgiver dekker denne kostnaden på lik linje med andre norske arbeidsgivere?

Begrunnelse

Den siste tiden har veldig mange ansatte i oppdrettsnæringen blitt permittert fra jobben sin, noe som ikke er unikt for denne næringen på denne tiden av året. Når permitteringen starter har arbeidsgivere lønnsplikt til den permitterte i 15 dager fra første dag av permitteringen. Ett unntak er for fiskeforedlingsbedrifter, som er unntatt fra lov om lønnsplikt under permittering, jf. permitteringslønnsloven § 1 (3). Norsk Næring- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) organiserer de ansatte i fiskeindustrien og fattet i 2021 er vedtak om at oppdrettsnæringen «er en lønnsom og framoverlent næring som ikke burde ha behov for særskilte ordninger». Er man permittert har man rett på dagpenger fra Nav, og for at permittering skal kunne benyttes kreves det en saklig grunn. Unntaket for sjømatnæringen er viktig, men det er stor forskjell på tilgangen til råstoff for villfiskindustrien og oppdrettsnæringen, og derfor ulike sesongvariasjoner for næringene.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Fra mars i år ble den generelle lønnspliktperioden økt fra 10 til 15 dager. Hovedregelen er altså at permitterte mottar ordinær lønn fra arbeidsgiver de første tre ukene av permitteringen (15 dager). I store deler av fireårsperioden 2018 – 2021, var perioden med lønnsplikt 10 dager, og fra mars til september 2020 bare to dager.
Særreglene som gjelder for fiskeforedlings- og sjømatindustrien innebærer at denne næringen ikke har en slik arbeidsgiverperiode. De ansatte kan få utbetalt dagpenger fra NAV fra første dag. Arbeids- og velferdsdirektoratet har beregnet kostnaden for staten av dette unntaket for fiskeforedlings- og sjømatindustrien for årene 2018 – 2021.
Direktoratet har anslått bruttokostnaden for staten av at NAV betaler dagpenger til de permitterte i stedet for at arbeidsgiver betaler lønn i begynnelsen av permitteringer, slik lønnspliktperiodene var i denne perioden. Beregningene for de fire årene 2018 – 2021 summerer seg til om lag 15 mill. kroner.
Beregningene er basert på en rekke forutsetninger og er svært usikre. Det er ikke tatt hensyn til skatter, avgifter eller andre ordninger. Det er tatt hensyn til at enkelte permitteringer har blitt avsluttet før arbeidsgiverperioden ille vært ferdig.
Beregningene er gjort for den delen av fiskeindustrien som mottar råvarer fra oppdrett. Direktoratet har anslått at oppdrettsnæringen utgjør 30 prosent av de permitterte i fiskeindustrien.