Aleksander Stokkebø (H): Når regjeringen vet at så mange med nedsatt funksjonsevne står utenfor arbeidslivet, og vet at behovet for VTA-plasser er så stort, hvorfor velger man da å ikke prioritere en eneste ny VTA-plass?
Begrunnelse
Under Solberg-regjeringen ble antall VTA-plasser økt med nærmere 3000. I 2021 la Høyre videre frem forslag om en opptrappingsplan for flere varig tilrettelagte arbeidsplasser (VTA). I den forbindelse fikk vi blant annet flertall for følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen utrede behovet for flere varig tilrettelagte arbeidsplasser (VTA) i skjermet og ordinær virksomhet, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte, senest innen statsbudsjettet for 2023».
I statsbudsjettet svarer regjeringen at for å opprettholde samme forhold mellom målgruppen og antall VTA-plasser, trengs om lag 1 900 nye plasser årlig fram 2025.
Jeg har forståelse for at vi står i krevende tider og at det er mange formål man skal finne plass til i et statsbudsjett. Samtidig er det underlig at regjeringen ikke klarer å levere en eneste ny plass, når man selv slår fast at behovet er så enormt. Å få folk i jobb burde jo være en av de viktigste prioriteringene.
Jeg håper regjeringens budsjettpartner klarer å forhandle inn flere VTA-jobber, men uavhengig av om det kommer et forhandlingsresultat mens dette spørsmålet er til behandling, ønsker jeg svar på hvorfor regjeringen ikke valgte å prioritere flere VTA-plasser i sitt forslag.