Tone Wilhelmsen Trøen (H): Det er ulike signaler fra Helse Sør-Øst om hvordan de vil sikre kapasiteten av døgnbehandling innenfor disse viktige behandlingsområdene, når fritt behandlingsvalg avvikles om 4 uker.
Kan statsråden avklare om det fra 1.1.2023 vil være kapasitet til å behandle samme antall pasienter på døgnopphold og kan statsråden redegjøre for hva HSØ sin plan er, skal HSØ gjennomføre nye anskaffelser eller mener HSØ at dagens nivået er tilstrekkelig?
Begrunnelse
Fra 1.1.2023 vil ikke pasienter som trenger tverrfaglig spesialisert rusbehandling og behandling for alvorlige psykiske lidelser kunne velge eller henvises til behandlingssteder som er godkjent i Fritt behandlingsvalg. Gjennom fritt behandlingsvalg får hundrevis av pasienter i Helse Sør-Øst sitt opptaksområde tilgang på behandling gjennom godkjente leverandører som ikke lenger vil kunne ta imot pasienter fra nyttår. Signalene fra Helse Sør-Øst er sprikende. I høring i Stortingets helse- og omsorgskomite sa fagdirektør og viseadministrerende direktør i Helse Sør-Øst, Jan Frich, at de
«ser på en egen hurtig anskaffelse innen TSB som vi arbeider med nå. Så det er aktuelt å gjøre en tilleggs anskaffelse, for et gitt volum av behandlingsdøgn.»
Til Dagens Medisin i etterkant av høringen uttalte Frich at:
«Gjennom å bruke de eksisterende avtalene og den ledige kapasiteten, og gjennomføre anbudskonkurranser, mener vi at vi skal kunne klare å møte behovet som er der på en god måte. Frich forklarer at de kan gjennomføre en rask anskaffelse med oppstart av ny avtale vår 2023.»
I Helse Sør-Øst sitt styrevedtak av 18.november 2022 står det derimot "Innen områdene rehabilitering, psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling skyldes økningen i budsjett 2023 i forhold til budsjett 2022 i sin helhet prisjustering. Ytelsesavtalene for 2023 planlegges på samme aktivitetsnivå i forhold til opprinnelig inngåtte ytelsesavtaler som i 2022.