Skriftlig spørsmål fra Tone Wilhelmsen Trøen (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:509 (2022-2023)
Innlevert: 24.11.2022
Sendt: 25.11.2022
Besvart: 02.12.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Tone Wilhelmsen Trøen (H)

Spørsmål

Tone Wilhelmsen Trøen (H): Det er ulike signaler fra Helse Sør-Øst om hvordan de vil sikre kapasiteten av døgnbehandling innenfor disse viktige behandlingsområdene, når fritt behandlingsvalg avvikles om 4 uker.
Kan statsråden avklare om det fra 1.1.2023 vil være kapasitet til å behandle samme antall pasienter på døgnopphold og kan statsråden redegjøre for hva HSØ sin plan er, skal HSØ gjennomføre nye anskaffelser eller mener HSØ at dagens nivået er tilstrekkelig?

Begrunnelse

Fra 1.1.2023 vil ikke pasienter som trenger tverrfaglig spesialisert rusbehandling og behandling for alvorlige psykiske lidelser kunne velge eller henvises til behandlingssteder som er godkjent i Fritt behandlingsvalg. Gjennom fritt behandlingsvalg får hundrevis av pasienter i Helse Sør-Øst sitt opptaksområde tilgang på behandling gjennom godkjente leverandører som ikke lenger vil kunne ta imot pasienter fra nyttår. Signalene fra Helse Sør-Øst er sprikende. I høring i Stortingets helse- og omsorgskomite sa fagdirektør og viseadministrerende direktør i Helse Sør-Øst, Jan Frich, at de

«ser på en egen hurtig anskaffelse innen TSB som vi arbeider med nå. Så det er aktuelt å gjøre en tilleggs anskaffelse, for et gitt volum av behandlingsdøgn.»

Til Dagens Medisin i etterkant av høringen uttalte Frich at:

«Gjennom å bruke de eksisterende avtalene og den ledige kapasiteten, og gjennomføre anbudskonkurranser, mener vi at vi skal kunne klare å møte behovet som er der på en god måte. Frich forklarer at de kan gjennomføre en rask anskaffelse med oppstart av ny avtale vår 2023.»

I Helse Sør-Øst sitt styrevedtak av 18.november 2022 står det derimot "Innen områdene rehabilitering, psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling skyldes økningen i budsjett 2023 i forhold til budsjett 2022 i sin helhet prisjustering. Ytelsesavtalene for 2023 planlegges på samme aktivitetsnivå i forhold til opprinnelig inngåtte ytelsesavtaler som i 2022.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg har i oppdragsdokumentet for 2022 bedt de regionale helseforetakene om å påse at pasienter som mottar behandling hos private leverandører gjennom godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg får videreført det tilbudet de har behov for når ordningen avvikles.
Videre har jeg bedt de regionale helseforetakene vurdere hvorvidt godkjente virksomheter i fritt behandlingsvalgordningen i dag leverer tjenester som oppfyller et viktig nasjonalt eller regionalt behov og påse at slike tjenester også i fremtiden gjøres tilgjengelige.
De regionale helseforetakene redegjorde for sine vurderinger om avvikling av godkjenningsordningen innen fritt behandlingsvalg i høringen i helse- og omsorgskomitéen den 7. november. For å kunne gi et mer utfyllende svar har jeg bedt Helse Sør-Øst RHF om innspill til besvarelse av representantens spørsmål.
Helse Sør-Øst RHF peker på at de har flere virkemidler for å ivareta pasienters behov og etablere tilstrekkelig behandlingskapasitet ved en ev. avvikling av godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg:

1. Benytte restkapasitet i helseforetak, ideelle sykehus og private avtaleparter
2. Utvide behandlingskapasiteten i helseforetakene og ideelle sykehus
3. Utvide volumene i eksisterende avtaler med private avtaleparter
4. Gjennomføre nye anskaffelser gjennom anbudskonkurranser

Helse Sør-Øst RHF har gjort detaljerte analyser av aktiviteten i godkjenningsordningen. For tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB), vil Helse Sør-Øst RHF først og fremst ivareta pasienters behov gjennom å benytte restkapasitet i helseforetakene, ideelle sykehus og hos private avtaleparter. Videre vil en utvidelse av ytelsesavtaler hos eksisterende avtaleparter være aktuelt hvis godkjenningsordningen vedtas avviklet.
Helse Sør-Øst RHF viser til at det i opptaksområdet til Sørlandet sykehus HF er begrenset mulighet for utvidelser av eksisterende avtaler, fordi det i denne delen av regionen kun er en avtalepart med 12 døgnplasser. Det regionale helseforetakets analyser viser at det er behov for økt døgnkapasitet i TSB i opptaksområdet til Sørlandet sykehus HF, og Helse Sør-Øst RHF vil derfor gjennomføre en anskaffelse i Agder av ytterligere 30 døgnplasser dersom godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg vedtas avviklet fra 1. januar 2023. Anskaffelsen er kunngjort nå slik at tid ikke går tapt og kapasiteten kan etableres i første halvdel av 2023.
Det er riktig som representanten peker på, at utvidelsen av rammene for økte kjøp av private leverandører, herunder utvidelse av ytelsesavtaler, ikke er lagt inn i budsjettsaken som ble vedtatt av styret i Helse Sør-Øst RHF 18. november 2022. Dette er ikke uttrykk for ulike eller sprikende signaler. I budsjettsaken har det regionale helseforetaket lagt til grunn de premisser som var gjeldende på det tidspunktet saken ble fremlagt for styret og vedtatt. På dette tidspunktet var ikke godkjenningsordningen innen fritt behandlingsvalg vedtatt avviklet av Stortinget.
Jeg viser til at de regionale helseforetakene finansierer pasientbehandling utført av fritt behandlingsvalg-leverandører over sine ordinære driftsbevilgninger, og at disse utgiftene utgjorde over 500 mill. kroner i 2021. I 2022 forventer Helse Sør-Øst RHF utgifter på nesten 500 millioner kroner, bare i deres region. Videre har regjeringen foreslått en overgangs-ordning for pasienter som har påbegynt helsehjelp hos en fritt behandlingsvalg-leverandør før avviklingstidspunktet. Leverandørene vil fortsatt få betalt for helsehjelp til disse pasientene ut 2023. Hvis en avvikling av godkjenningsordningen blir vedtatt av Stortinget, forventer Helse Sør-Øst RHF derfor at det fortsatt vil skje pasientbehandling innen godkjenningsordningen inn i 2023 – men at omfanget vil være synkende utover året. Helse Sør-Øst RHF (og helseforetakene og sykehusene) vil i denne situasjonen allokere og benytte midler som ellers ville gått til å dekke behandling innen godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg, til finansiering av økt behandling i regi av helseforetak, sykehus og private avtaleparter – herunder en ny, allerede kunngjort, anskaffelse av 30 døgnplasser innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling i Agder.