Skriftlig spørsmål fra Alfred Jens Bjørlo (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:535 (2022-2023)
Innlevert: 28.11.2022
Sendt: 28.11.2022
Besvart: 12.12.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Alfred Jens Bjørlo (V)

Spørsmål

Alfred Jens Bjørlo (V): Hvilke konkrete grep vil helseministeren gjøre for raskest mulig å få gjenåpnet fødeavdelinga og få tilbake akuttberedskapen ved Nordlandssykehuset Vesterålen?

Begrunnelse

Sykehuset på Stokmarknes, Nordlandssykehuset Vesterålen, har nå ingen laboratorietjenester mellom kl 22 og 07:30. Det betyr at mye akutt-diagnostikk ikke kan gjøres i tidsrommet, og dermed må pasienter sendes til Harstad, Bodø og Tromsø med ambulansefly og helikopter. Det vil bety mange akutte lufttransporter, som heller ikke alltid er mulig å gjennomføre grunnet samtidtidskonflikter eller vær.
Videre har sykehuset pr nå heller ikke blodbank, og må dermed sende prøver til Bodø for så å få blod tilbake med neste rutefly. Som en følge av situasjonen har sykehuset nå ikke fødeavdeling og begrenset operasjonsvirksomhet.
Dette er en dramatisk utvikling ved ett av Norges nyeste sykehus, åpnet for under 10 år siden. Vesterålen har ei befolkning på 32.000, men også en del fødende fra Lofoten bruker fødeavdelinga her. Dermed er det ei stor befolkning, langt unna alt annet med mye vær og vind, som står uten potensielt livsviktig akuttberedskap. Det er etter Venstres syn helt uholdbart.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet innspill fra Helse Nord RHF. I innspillet framgår det at Nordlandssykehuset HF over år har erfart utfordringer i rekrutteringen av bioingeniører og at de i flere omganger har vært nær ved å måtte ta ned tjenestetilbudet ved laboratoriet ved sykehuset i Vesterålen. Ved hjelp av ambulering fra sykehusene i Lofoten og Bodø, har det vært mulig å opprettholde en forsvarlig 3-delt turnus for bioingeniørene i Vesterålen fram til 22. november i år. Da var det ikke lenger mulig. Nordlandssykehuset måtte da ta ned laboratoriedriften mellom klokken 2200-0730, og blodbanktjenester hele døgnet. Medisinske og kirurgiske akuttfunksjoner er likevel opprettholdt, men risikofødende har på grunn av manglende blodbanktjenester måtte selekteres til å føde enten ved Nordlandssykehuset i Bodø eller ved Universitetssykehuset Nord-Norge Harstad. På grunn av reduksjon i laboratorietjenester vil enkelte andre pasienter også måtte overflyttes til Nordlandssykehuset i Bodø eller til Universitetssykehuset Nord-Norge i Harstad for ytterlige diagnostikk og behandling. Jeg viser for øvrig til Dokument nr. 15:538 (2022-2023) og mitt svar hvor jeg orienterer nærmere om hvilke tiltak Nordlandssykehuset har satt i verk for å stabilisere driften og rekruttere personell.

Representanten Bjørlo spør hva som gjøres for raskest mulig å få gjenåpnet fødeavdelingen og få tilbake akuttberedskapen. Helse Nord RHF og Nordlandssykehuset HF opplyser at fødeavdelingen i Vesterålen vil driftes som normalt i løpet av uke 49. Det skjer fordi sykehuset igjen har fått på plass døgnberedskap ved blodbanken; tilgang på blod er avgjørende for at en fødeavdeling skal kunne ivareta mor og barns sikkerhet i forbindelse med fødsel. Nordlandssykehuset har, som nevnt over, hele tiden hatt medisinsk og kirurgisk akuttberedskap ved sykehuset i Vesterålen.